naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
OECD prognozira snažniji oporavak u eurozoni, rizici prisutni u rubnim zemljama

Gospodarstva eurozone postupno se oporavljaju zahvaljujući fiskalnim poticajima i oporavku trgovine, no slaba konkurentnost i državne financije u rubnim zemljama eurozone predstavljaju rizik, upozorio je u srijedu 26. svibnja OECD u najnovijem izvješću.  

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) prognozira da će gospodarstvo eurozone ove godine najvjerojatnije zabilježiti rast od 1,2 posto a u 2011. u visini 1,8 posto. To su optimističnije prognoze od onih Europske komisije prema kojima se očekuje rast od 0,9 odnosno 1,5 posto. 

'Aktualni postupni oporavak pokretan je državnim mjerama poticaja, oporavkom u svjetskoj trgovini, te poboljšanju uvjeta na financijskim tržištima, unatoč nedavnim značajnijim oscilacijama', kaže se u izvješću OECD-a.  

'Poteškoće u obnovi konkurentnosti i sređivanju stanja državnih financija u nekim rubnim zemljama eurozone mogle bi otežati oporavak', kaže se u izvješću OECD-a, aludirajući na Grčku, Irsku, Španjolsku i Portugal, koje su redom bile primorane uvesti stroge mjere štednje kako bi uvjerile tržišta da će biti u stanju vraćati dugove.  

'Duboka i održiva fiskalna konsolidacija, praćena strukturalnim reformama, ključni su čimbenici za obnovu povjerenja i rasta', ustvrdio je OECD u izvješću o Grčkoj.  

'Uspješna provedba rezova u državnoj potrošnji, uz reforme u mirovinskom sustavu i podizanje učinkovitost državnog sektora, ključni su za uspjeh navedenog programa'. 

Pritom glavni OECD-ov ekonomist isključuje mogućnost recesije u eurozoni, ističući kako bi dobrodošao pad vrijednosti eura trebao pomoći amortizirati danak u gospodarstvu, koji sa sobom donose stroge mjere štednje radi smanjenja dugova.  

Pier Carlo Padoan u razgovoru za Reuters je kazao da vlade moraju ubrzati fiskalnu konsolidaciju, kombinirajući je s reformama mirovinskog sustava, tržišta rada i drugih tržišta, te pokazati da djeluju usklađeno kako bi uvjerile skeptična financijska tržišta da su im strategije vjerodostojne. 

Ako mjere štednje i naštete rastu, dijelom će to amortizirati potražnja, predvođena Azijom, za proizvodima iz zemalja eurozone, čiji će izvoz zbog pada eura postati konkurentniji. 

'Ne bih rekao da će eurozonu zadesiti recesija s dvostrukim dnom', kazao je Padoan, ustvrdivši kako golemi dugovi nagomilani zbog recesije u globalnom gospodarstvu od 2007. do 2009. nisu europski specifikum', ali ih je Europa primorana rješavati brže nego drugi. 

'Rast u Europi ionako je spor. Ako se ne dogodi nova recesija, mogućnost koje ja isključujem, bit će nešto slabiji u odnosu na ionako niske stope rasta', dodao je. 

Ako se inozemna potražnja iz Kine i ostalih gospodarstava nastavi, a oporavak u Sjevernoj Americi bude solidan kako sada izgleda, izvoznicima eurozone trebala bi pogodovati rastuća strana potražnja, potpomognuta slabijim tečajem eura, ocijenio je nadalje Padoan.

'Ako se kombiniraju dva čimbenika - visoki rast u Aziji i slabiji euro - to bi trebalo pružiti popriličan poticaj europskom izvozu', kazao je Padoan. 'Slabi euro u kratkoročnoj i srednjoročnoj perspektivi dobrodošao je razvoj situacije', zaključio je glavni OECD-ov ekonomist.  

Hina