naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU mora provesti reforme kako bi izbjegao stagnaciju

Povjerenik Europske unije za gospodarsku i monetarnu politiku upozorio je u srijedu da se Europa suočava sa stagnacijom gospodarstva i potonućem u političku anonimnost ako ne provede reforme.

Rješavajući dužničke probleme u Grčkoj i ostalim članicama eurozone, EU se našla na prekretnici, konstatirao je Olli Rehn.

'Ili ćemo poduzeti odlučne i zajedničke mjere kako bismo zajamčili gospodarski i politički preporod Europe ili ćemo se suočiti sa stagnacijom i potonuti u političku anonimnost', kazao je Rehn na jednoj konferenciji o gospodarstvu u Bruxellesu.

Kasnije je u razgovoru za Reuters naglasio da je od presudne važnosti da 16 članica eurozone ubrza proces konsolidacije proračuna, pohvalivši 24 milijarde eura vrijedan talijanski plan smanjenja proračunske potrošnje.

'Ti su rezovi vrlo značajni i idu u pravom smjeru. Značajne mjere konsolidacije proračuna kakve je jučer poduzela Italija pomažu obnoviti povjerenje u eurozonu', dodao je.

To je povjerenje narušeno grčkim dužničkim problemima i strahovanjima da bi se i druge članice eurozone, poput Italije, Španjolske i Portugala, mogle suočiti sa sličnim problemima.

Komentirajući jednostranu njemačku zabranu spekulativne trgovine dionicama, povjerenik EU kazao je da u Bruxellesu preferiraju koordinirane poteze. 'Ipak, razumijem njemačke bojazni, koje proizlaze iz uvriježene kulture stabilnosti i proračunske discipline'.

Njemačka je prošlog tjedna iznenadila tržišta i partnere u Europskoj uniji jednostranom zabranom takozvanog short-sellinga dionica deset vodećih njemačkih financijskih tvrtki, te obveznica članica eurozone i odgovarajućih instrumenata osiguranja naplate potraživanja po tim obveznicama.

Sporna praksa odnosi se na prodaju vrijednosnih papira u očekivanju pada njihove vrijednosti, pri čemu investitor koji ih prodaje nije njihov vlasnik niti ih je posudio a prodaje ih predviđajući da će ih u kratkom roku moći otkupiti po nižoj cijeni i zaraditi na razlici.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Olli Rehn European Commissioner for Economic and Monetary Policy Closing key-note address Brussels Economic Forum Brussels