naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Povjerenik EK-a za okoliš Janez Potočnik u posjetu Hrvatskoj

Povjerenik Europske komisije za okoliš Janez Potočnik boravit će u četvrtak 27. i petak 28. svibnja u posjetu Hrvatskoj i s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o pristupnim pregovorima s EU-om, priopćila je Delegacija Europske unije u Hrvatskoj.  

Riječ je o prvom Potočnikovu službenom posjetu Hrvatskoj nakon njegova imenovanja na mjesto povjerenika za okoliš u novom EK-u, a dolazi u ključnom trenutku procesa pristupa Hrvatske EU-u. 

Potočnik će se u četvrtak sastati s premijerkom Jadrankom Kosor, ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, glavnim pregovaračem Vladimirom Drobnjakom, potpredsjednikom vlade i ministrom regionalnog razvitka, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidarom Pankretićem, ministricom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marinom Matulović-Dropulić te s ministrom kulture Božom Biškupićem. 

Za petak je najavljen susret s predsjednikom Ivom Josipovićem. 

Isti dan Potočnik će posjetiti park prirode Žumberak, jedno od mogućih područja za program Natura 2000., te Eko centar Budinjak, gdje će, među ostalim, biti predstavljena provedba projekta 'Jezera, ribnjaci i potoci: naša prošlost - naša budućnost' koji je financiran iz programa IPA II Slovenija Hrvatska 2007.-2013. 

Potočnik će pohvaliti Hrvatsku za zapažen posao obavljen zadnjih godina u usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom, posebice u okviru Poglavlja 27. 

Dodat će međutim da će Hrvatska još morati uznastojati kako bi se u potpunosti uskladila s europskom pravnom stečevinom, posebice u području voda, zaštite prirode i horizontalnog zakonodavstva, što je zakonodavni, upravni i financijski izazov, navodi se u priopćenju Delegacije EU-a u Hrvatskoj. 

 

Više o tome:

Delegacija Europske unije u Hrvatskoj: Povjerenik Europske komisije Janez Potočnik u posjetu Hrvatskoj