naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nova pravila tržišnog natjecanja za industriju automobila u EU

Početkom lipnja na snagu stupaju novi europski propisi kojima se regulira poslovni odnos proizvođača automobila i njihovih ovlaštenih distributera, a trebali bi po tvrdnjama Bruxellesa pooštriti konkurenciju u tome sektoru.  

Novi propisi odnose se na sektor popravaka i održavanja i stupit će na snagu 1. lipnja, dok će se na prodaju početi primjenjivati tri godine nakon toga, odnosno od 1. lipnja 2013. 

'Duboko sam uvjeren da će novi zakonski okvir donijeti konkretne koristi potrošačima time što će smanjiti troškove popravaka i održavanja koji čine značajan udio u ukupnim troškovima jednog automobila tijekom njegovog vijeka trajanja', kazao je povjerenik EU-a za tržišno natjecanje Joaquin Almunia.  

Kako je nadalje objavila Europska komisija, troškovi popravaka dosežu čak 40 posto ukupnih troškova koje ima vlasnik nekog vozila. 

Prema novim propisima, proizvođačima automobila više neće biti dozvoljeno da uvjetuju valjanost garantnih listova zamjenom ulja ili nekom drugom uslugom za automobile isključivo u ovlaštenim servisima. 

Nove smjernice olakšat će neovisnim servisima pristup tehničkim informacijama o sofisticiranim modelima. Također predstavljaju svojevrsnu zaštitu za trgovce automobila koji se bave prodajom konkurentskih brendova. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Antitrust: Commission adopts revised competition rules for motor vehicle distribution and repair