naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vandoren: RH je ključna za stabilnosti regije

Hrvatska je ključni čimbenik stabilnosti u regiji i ima važnu ulogu za put ostalih zemalja jugoistoka Europe u europske integracije, rekao je u ponedjeljak 31. svibnja u Zagrebu šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren.  

On je govorio na okruglom stolu na temu '(Buduće) članstvo Hrvatske u EU-u - pogled u regiju, pogled iz regije' u organizaciji zaklade Heinrich Boell, u čijem radu sudjeluju, osim hrvatskim predstavnika, i stručnjaci iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i iz Berlina i Bruxellesa. 

'Hrvatska je ključni čimbenik stabilnosti u regiji' naglasio je Vandoren, i zemlja kao takva, smatra on, ima važnu ulogu za put ostalih zemalja u europske integracije, te im već sada pruža pomoć. 

'Europska perspektiva regije je zajednički interes' i zemalja regije i Europe, dodao je, naglašavajući važnost regionalne suradnje. Bitno je da hrvatski čelnici nastave suradnju na tom putu, dodao je. 

U ime ureda hrvatskog predsjednika govorila je pomoćnica savjetnika predsjednika RH za vanjsku politiku Mirjana Mladineo koja je naglasila da je upravo europska perspektiva zemalja regije doprinijela normalizaciji odnosa u regiji te da europski partneri ne bi nikada tu perspektivu smjeli dovesti u pitanje. 

Hrvatska svoje iskustvo stavlja na raspolaganje, rekla je ona, dodajući da hrvatsko iskustvo može susjedima posvjedočiti kako se jedno društvo prihvaćanjem 'acquisa' može promijeniti što na kraju donosi dobrobit i društvu i svakom građaninu. 

Pritom je naglasila važnost komunikacijske strategije jer građani tek kada su u potpunosti obaviješteni o svemu što donosi EU mogu donijeti informiranu odluku. 

Konačni cilj transformacije je da standardi, kriteriji i vrijednosti EU-a postanu način života svih građana, kazala je Mladineo. 

Predstavnik njemačkog veleposlanstva u Hrvatskoj Andreas Haack naglasio je kako europski partneri smatraju dobrodošlim što Hrvatska pruža ruku zemljama u regiji, te što stalno ponavlja kako neće otežavati ulazak svojim susjedima. 

'Svi dobro znamo da jedna susjedna zemlja, Slovenija, nije baš pomagala... i da je bilateralno pitanje postavljala kao prepreku' hrvatskom pristupanju, kazao je Haack. 'To nije ponašanje koje druge zemlje članice žele da se ponovi', naglasio je. 

U nastavku okruglog stola na dnevnom su redu dvije rasprave: prva o mogućim implikacijama članstva Hrvatske u EU-u na jugoistočnu Europu, te druga o regionalnoj suradnji kao instrumentu integracije s Europskom unijom. 

Hina