naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rusija i EU o ukidanju viza, gospodarskim temama i međunarodnoj politici

Ruski i europski čelnici okupljaju se u ponedjeljak 31. svibnja na sastanku na vrhu u Rusiji kako bi razgovarali o bilateralnim pitanjima među kojima je najvažnije dugoročno ukidanje viza, te o međunarodnim problemima i gospodarskim temama.  

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev susrest će se u Rostovu na Donu prvi put s predsjednikom EU-a Hermanom Van Rompuyom. Oni bi trebali razgovarati na neformalnoj večeri uz sudjelovanje predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa. Uniju će predstavljati i španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu. 

Odnosi Moskve i EU-a rijetko su bez problema a dvodnevni summit prilika je da se riješe prijepori oko viza i trgovine, kao i da EU izrazi zabrinutost zbog ovisnosti o energentima iz Rusije. 

Moskva želi da dugoročno ukidanja viza s Europom bude jedna od glavnih tema sastanka na vrhu. 

Prioritet će biti 'nastavak dijaloga o izgledima za ukidanje restrikcija glede viza čije postojanje ima destruktivni učinak u svim područjima suradnje Rusije i EU', rekao je izvor iz Kremlja, kojeg navodi agencija Itar Tass.  

Prijedlog o prelasku na režim bez viza najavio je prvi puta 2002. tadašnji predsjednik Rusije Vladimir Putin, naglašavajući važnost takvog poteza prije svega za stanovnike Kalinjingrada, ruske enklave okružene državama EU-a, ali i za odnose Rusije s proširenom Europskom unijom. 

Cilj rasprava bit će da se ide prema 'konkretnom nacrtu sporazuma o ukidanju viza', dodao je izvor. 

Razgovarat će se i o financijskoj krizi koja pogađa eurozonu. 'Ta je tema time važnija što je Rusija treći ekonomski partner Europske unije, a EU je glavni trgovinski partner Rusije', rekao je u petak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško. 

Izvor iz Kremlja također je rekao da će pitanje energetske sigurnosti biti među ključnim pitanjima, posebno u svjetlu dva konkurentska energetska projekta - Nabucca i Južnog toka. 

Na summitu bi EU trebala razgovarati i o trgovinskim nesuglasicama uključujući carine na drvenu građu te namete za prelete preko Sibira. 

Iranski nuklearni program, Bliski istok, Afganistan i borba protiv globalnog zatopljenja također su na dnevnom redu, rekao je ruski veleposlanik pri EU-u Vladimir Čižov.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: EU and Russia meet amid disagreements over visas