naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurozoni je potrebna fiskalna unija

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet pozvao je u ponedjeljak 31. svibnja članice eurozone da formiraju fiskalnu uniju radi nadzora javnih financija. 

U razgovoru za francuski dnevnik Le Monde Trichet je upozorio da je nužno radikalno poboljšati nadzor fiskalne politike, razvoj konkurentnih gospodarstava i provedbu strukturnih reformi u 16-članoj eurozoni. 

'Mi smo monetarna unija. Sada nam je potreban ekvivalent fiskalne unije radi praćenja i nadzora provedbe mjera upravljanja javnim financijama', kazao je. 

Princip bliske suradnje zemalja članica u nadzoru fiskalne politike, predviđen europskim Paktom o stabilnosti i rastu, strašno je zanemaren, upozorio je nadalje Trichet. 

Tome je, između ostalog, pridonio i snažan otpor zemalja članica, uključujući velika europska gospodarstva poput Njemačke, Francuske i Italije, za koje Trichet ističe da i na području fiskalne politike pružaju loš primjer ostalim zemljama. 

Europska je komisija predložila da zemlje eurozone prijedloge proračuna prije usvajanja u parlamentu dostavljaju na uvid ostalim članicama, što je naišlo na snažan otpor koji Trichet, kako ističe, ne može razumjeti. 

'Podupirem taj prijedlog Komisije, kojeg smatram savršeno usklađenim sa ciljem unaprjeđenja upravljanja u eurozoni', kazao je. 

On također podupire plan europskih vlada da smanje potrošnju i povise porezne prihode, što neki ekonomisti smatraju potencijalno štetnim za gospodarski rast.  

'Ono što vi smatrate planom štednje ja nazivam planom za progresivni povratak na čvrstu fiskalnu situaciju', kazao je. 'Te mudre mjere u svakom su slučaju poticajne za rast budući da potiču povjerenje domaćinstava, kompanija i ulagača'. 

Hina