naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pogoršana gospodarska klima u EU i eurozoni u svibnju

Povjerenje potrošača i kompanija u Europi u svibnju se pogoršalo nakon što je u mjesecu ranije skočilo na najvišu razinu u dvije godine, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci Europske komisije.  

Komisijin indeks gospodarske klime (ESI) pao je u svibnju na 98,4 boda u 16 zemalja eurozone, sa 100,6 bodova u travnju.  

U EU27 kliznuo je sa 101,9 bodova u travnju na 100 bodova u mjesecu na izmaku. Riječ je o neutralnoj razini koja se smatra dugoročnim prosjekom. Vrijednosti iznad te razine označavaju optimizam a one ispod zabrinutost glede gospodarskih prognoza. 

Među pojedinim sektorima, blago poboljšanje ponovno je zabilježeno u industrijskom sektoru dok su svi ostali zabilježili pad odgovarajućeg indeksa. 

Indeks povjerenja potrošača također je zabilježio pad i u EU27 i u eurozoni, zbog zabrinutosti u vezi s općim prognozama za gospodarstvo. U EU27 njegova je vrijednost u svibnju pala na minus 15, s minus 12 u travnju, a u eurozoni na minus 18, s ranijih minus 15. Procjena stanja na tržištu rada ponovno je poboljšana. 

U odvojenom je izvješću Komisija objavila i indeks poslovne klime (BCI) za eurozonu u svibnju, koji je pokazao tek neznatan rast, na 0,34 boda u svibnju, s 0,28 u travnju.  

Njegova trenutna razina signalizira nastavljen oporavak gospodarskih aktivnosti u nadolazećim mjesecima, iako se on još uvijek nalazi daleko od razina na kojima je bio prije krize. 

U podatke o indeksu europske gospodarske klime za svibanj uračunata je izmjena klasifikacije gospodarskih aktivnosti koja, ističu iz Komisije, nije utjecala na smjer kretanja indeksa ali jest na broj bodova. 

 

Više o tome:

Europska komisija: May 2010: Economic Sentiment Indicator's upward trend pauses