naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU će u Sarajevu potvrditi europsku budućnost zapadnog Balkana

Glavni cilj ministarske konferencija koja će se u srijedu 2. lipnja održati u Sarajevu jest potvrditi europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana kad provedu tražene reforme, istaknuli su u utorak visoki dužnosnici Europske unije.  

'Integracija zapadnog Balkana u europsku obitelj naroda ostaje jedan od zadnjih izazova u izgradnji demokratske i ujedinjene Europe. U Sarajevu će EU ponovno potvrditi da je mjesto Balkana u Europi te europsku perspektivu za regiju', kaže se u izjavi visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koju je Europska komisija objavila uoči sarajevskog skupa. 

U Sarajevu će se okupiti ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana, predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Turske, zatim NATO-a, Vijeća Europe i OESS-a. 

I povjerenik za proširenje Štefan Fuele ističe da će se u Sarajevu potvrditi europska budućnost zemalja u regiji. 'Konferencija pravodobno potvrđuje perspektivu članstva za zemlje zapadnog Balkana i nastavak procesa proširenja. Pozdravljam obećanja zemalja zapadnog Balkana da će ubrzati reforme u ključnim područjima i dalje jačati učinkovitu regionalnu suradnju. Komisija će poduprijeti zapadni Balkan u tim izazovima. Proširenje se temelji na strogoj uvjetovanosti, ali je prije svega politički projekt', istaknuo je Fuele. 

Španjolsko predsjedništvo također je istaknulo kako želi potvrditi da je proces integracije zemalja u regiji u EU 'nepovratan', a zauzvrat se od tih zemalja očekuje da nastave reforme. 'Riječ je o potpori reformama i slanju jasne političke poruke u ime Europe da je ponuda o integriranju nepovratna', istaknuo je izvor iz španjolskog predsjedništva. 

Na kraju skupa španjolsko predsjedništvo će objaviti 'predsjedničku deklaraciju', a ne zajedničku deklaraciju svih sudionika kako se očekivalo. U nacrtu deklaracije ne spominje se ni jedna od zemalja pojedinačno. Naglašava se da treba jačati regionalnu suradnju kako bi se riješila bilateralna pitanja između susjeda i postiglo pomirenje među njima. 

Konferencija je organizirana kako bi se obilježila 10. obljetnica 'Zagrebačkog summita' održana 25. studenoga 2000. na kojem je EU pokrenuo proces stabilizacije i pridruživanja i obećao članstvo u EU-u zemljama u regiji koje ispune potrebne reforme. To je potvrđeno i na Solunskom summitu u lipnju 2003.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: EU to reaffirm its commitment to Western Balkans at Sarajevo meeting