naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Danas počinje screening za tržišno natjecanje

BRUXELLES, 8. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska će u utorak u Bruxellesu započeti screening, dubinsku analizu usklađenosti zakonodavstva, za poglavlje tržišno natjecanje, jedno od 35 poglavlja o kojima će pregovarati tijekom pristupnih pregovora.

Tržišno natjecanje je četvrto poglavlje za koje započinje screening nakon odluke o otvaranju pristupnih pregovora. Do kraja ove godine započet će se screening za sedam poglavlja.

U utorak i srijedu, predstavnici Europske komisije objašnjavat će predstavnicima Hrvatske i Turske europsko zakonodavstvo na tom području. Hrvatska i Turska, s kojima je EU isti dan otvorila pregovore 3. listopada, zajedno započinju postupak screeninga na prvim uvodnim sastancima za svako poglavlje, ali se kasnije postupak razdvaja.

Hrvatska je u prilagodbi europskom zakonodavstvu u području politike tržišnog natjecanja daleko odmakla, a jedna od važnijih zadaća ostaje jačanje uloge Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i svijesti o važnosti te institucije.

Hrvatska ima skoro dovršen zakonodavni okvir za tržišno natjecanje. Međutim, budući da je acquis "živa materija" koja se stalno mijenja, ne isključuje se mogućnost potrebe novih prilagodbi.

Politika tržišnog natjecanja jedno je od 35 poglavlja zajedničke pravne stečevine EU-a (acquis communautaire) o kojima se pregovara u pristupnim pregovorima s EU.

Tržišno natjecanje obuhvaća politiku tržišnog natjecanja u užem smislu (anti-trust) i kontrolu državnih potpora. Pravila tržišnog natjecanja izravno se provode na području EU-a, a države članice su dužne u potpunosti surađivati s Europskom komisijom u provedbi tih pravila.