naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odbor EP-a podržao 'pojačanu suradnju' dvanaest zemalja u međunarodnim razvodima

Bračni partneri s različitim državljanstvima iz dvanaest zemalja EU-a mogli bi dobiti jednostavnija i poštenija pravila prigodom razvoda, nakon što je Odbor EP-a za pravna pitanja podupro prvi ikad izneseni zahtjev za aktiviranjem mehanizma 'pojačane suradnje.' 

Taj mehanizam omogućuje skupini zemalja EU-a, njih najmanje devet, da pokrenu neku mjeru koju smatraju važnom a blokira je mala manjina zemalja članica. Ostale zemlje EU-a zadržavaju pravo priključiti se kada to žele. 

'Dajemo parovima više slobode i izbora prigodom razvoda, što je težak trenutak u njihovu životu', rekao je poljski zastupnik Tadeusz Zwiefka na sastanku Odbora u utorak 2. lipnja. 

Stajalište Odbora daje pozitivan signal europskim ministrima pravosuđa koji bi u petak na sastanku u Luksemburgu mogli dati zeleno svjetlo toj inicijativi. Formalni pristanak Europskog parlamenta trebao bi uslijediti kasnije ovoga mjeseca ili u srpnju. 

Dvanaest zemalja koje žele aktivirati mehanizam 'pojačane suradnje' su Njemačka, Belgija, Latvija, Austrija, Bugarska, Španjolska, Francuska, Mađarska, Italija, Luksemburg, Rumunjska i Slovenija. 

One su se odlučile aktivirati taj mehanizam jer su rasprave među 27 zemalja članica EU-a propale 2008., zbog razlika između liberalnijih nordijskih zemalja i konzervativnog juga, s Maltom na čelu koja još ni ne priznaje formalne razvode. 

Grčka je inicijalno prihvatila prijedlog, ali se u veljači povukla nakon što je nova vlada u Ateni odlučila da neće slijediti inicijativu prethode. 

Po prijedlogu, bračni partneri koji imaju različita državljanstva mogli bi birati čije će zakonodavstvo primjenjivati u slučaju razvoda. 

Po podacima Europske komisije za 2007. u EU-u je bilo više od milijun razvoda, od kojih je njih 140.000 ili 13 posto imalo 'međunarodni element'.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Cross-border EU divorce rules given go-ahead by MEPs