naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka mora uštedjeti 80 milijardi eura do kraja 2014.

Njemačka vlada u ponedjeljak 7. lipnja je finalizirala planove o smanjenju državne potrošnje kako bi se državni dug držao pod kontrolom, pri čemu je kancelarka Angela Merkel kazala da do kraja 2014. država mora uštedjeti ukupno 80 milijardi eura.  

Za ovu godinu vlada u Berlinu planira uštede od 11,2 milijarde eura, kazali su izvori u vladi uoči službene objave. 

Nova smanjenja potrošnje uslijedit će u iduće tri godine, pri čemu bi se u 2012. uštede akumulirale u visini 19,1 milijarde eura, u godini iza daljnjih 24,7 milijardi eura a u 2014. iznos bi dosegnuo 26,6 milijardi eura, kazali su nadalje izvori u vladi. 

'Njemačka ima izvanrednu priliku da pruži dobar primjer', naglasila je Merkel. 

'Proteklih nekoliko mjeseci pokazalo je, u vezi s Grčkom i drugim članicama eurozone, da su solidne financije iznimno važne. One su najbolja zaštita od krize', kazala je njemačka kancelarka novinarima nakon sastanka. 

Na dvodnevnom sastanku njemačke vlade, započetom u nedjelju, ministri su dogovorili rezove u visini još 5,6 milijardi eura u 2014., no još nije točno odlučeno na kojim područjima, doznaje se iz istih izvora. 

Pri dolasku na sastanak njemačka kancelarka poručila je da Njemačka ne može živjeti iznad mogućnosti, insistirajući na toma da 'možemo trošiti samo ono što zaradimo'.

O mjerama koje su navodno razmatrane nalaze se smanjenje broja radnih mjesta u javnom sektoru, smanjenje dječjeg doplatka za nezaposlene, te uvođenje novih poreza za dobavljače energetskih usluga. 

Njemački proračunski manjak lani je iznosio 3,1 posto BDP-a a ove bi godine trebao premašiti pet posto, što je i dalje osjetno iznad gornje granice propisane u Bruxellesu u visini tri posto BDP-a.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Germany to make 'Herculean' austerity cuts