naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska diplomatska služba mogla bi biti operativna u prosincu

Pregovori o uspostavi nove diplomatske službe Europske unije sve su bliže dogovoru koji bi trebao omogućiti da se u rujnu imenuju osobe na ključne dužnosti, a da služba postane operativna u prosincu, nekoliko mjeseci nakon što se najavljivalo, doznaje se ovoga tjedna iz diplomatskih izvora.  

'Pregovarači Europskog parlamenta, Komisije i država članica približavaju se dogovoru i prva bi imenovanja na ključne dužnosti službe za vanjske akcije mogla uslijediti već u rujnu', rekli su diplomati. 

'Načelni dogovor moguć je krajem lipnja', izjavio je jedan drugi izvor blizak Europskom parlamentu. 

Uspostava službe kasni zbog teškoća vezanih uz dogovor različitih strana - zemalja članica, Europske komisije i zastupnika Europskog parlamenta o novome tijelu koje bi trebalo dati koherentnost europskoj vanjskoj politici. 

Europski parlament posljednji je koji bi trebao poduprijeti nacrt plana koji je prvi put objavljen u ožujku, a dobio je potporu Komisije i zemalja članica u travnju. 

Pregovori se nastavljaju u utorak, a nagađa se da bi Europski parlament mogao dati svoj pristanak u četvrtak na sastanku političkih čelnika. 

Služba bi mogla biti operativna u prosincu, što bi bio simboličan datum jer je 1. prosinca prva obljetnica primjene Lisabonskog ugovora kojim je ta služba i uspostavljena.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: EU diplomatic service may be ready in December