naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatskoj predstoji daljnje usklađivanje na području javnih nabava

BRUXELLES, 7. studenog 2005. (Hina) - Iako hrvatski pravni okvir u velikoj mjeri prati propise EU-a o javnim nabavama, Zagrebu predstoji daljnje usklađivanje zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom koja je trenutačno na snazi, ali i s novim propisima koje EU tek priprema za to područje.

"Još uvijek nam predstoji usklađivanje zakonodavstva kao i primjena tih zakona i jačanje provedbenih institucija u odnosu na postojeći paket direktiva, ali i budućih propisa o kojima se u EU-u u ovom trenutku raspravlja", izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska
pregovaračica za javne nabave i slobodu kretanja roba Tamara Obradović Mazal koja predvodi hrvatsko izaslanstvo na sastanku s predstavnicima Europske komisije na kojem je otvoren proces screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva, za poglavlje javnih nabava.

Obradović Mazal je najavila da se Hrvatska sprema na pisanje novog zakona o javnim nabavama tijekom sljedeće godine. Pri tome će se morati osluškivati kako će EU regulirati neke aspekte u sustavu javnih nabava, poput elektroničke dražbe, nabave oružja, uređenja davanja koncesija te javno-privatnog partnerstva.

"O tome se u EU vodi vrlo intenzivna rasprava, a Hrvatska će tijekom postupka usklađivanja s potojećim modelom sustava javnih nabava, morati osluškivati i na vrijeme ugraditi i implementirati propise, koje će EU tek donijeti", rekla je Obradović Mazal.

Hrvatska je već ranije započela screening za poglavlja znanost i istraživanje i obrazovanje i kulturu, a u utorak se otvara novo poglavlje - tržišno natjecanje.