naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Biškupić i Pasquier otvoriti informativni dan o fondovima EU-a i kulturi

Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić i francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier otvorili su u srijedu 9. lipnja u Zagrebu informativni dan o fondovima Europske unije u kulturi, naglasivši da će na tom događanju biti iznijeti konkretni primjeri dobre prakse hrvatskih kulturnih projekata sufinanciranih iz pretpristupnih fondova i francuskih projekata sufinanciranih iz strukturnih fondova EU-a.  

'Kultura ima važnu dimenziju u Europskoj uniji', rekao je francuski veleposlanik, dodajući da je apliciranje za fondove pomalo kompliciran proces, te su stoga na današnjem danu prisutni i francuski predstavnici koji će govoriti o konkretnim projektima u svojoj zemlji, podijeliti iskustva i educirati hrvatsku stranu kako doći do sredstava iz strukturnih fondova. 

Hrvatska naime tek pristupanjem u Uniju ima pravo na sredstva iz izdašnijih strukturnih fondova, ali se za taj proces treba dobro pripremiti. 

Cilj događanja, kako stoji u najavi ministarstva kulture, informiranje je predstavnika jedinica lokalne i regionalne uprave, razvojnih agencija i ostalih potencijalnih nositelja projekata o mogućnostima i izazovima koje programi Unije, posebno program Kultura 2007-2013., pretpristupni fondovi i u budućnosti strukturni fondovi pružaju za sektor kulture. 

Informativni dan u Informativnom centru Europske unije organiziralo je ministarstvo kulture u suradnji s francuskim veleposlanstvom i Francuskim institutom u Zagrebu. 

'Svi smo svjesni važnosti kulture, što ona znači u životu naroda ali i u gospodarskom smislu, posebno primjerice u kulturnom turizmu', rekao je Biškupić. 

Osvrnuvši se na širu temu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, Pasquier je kazao da Francuska 'od početka podupire pristupanje Hrvatske Europskoj uniji' te da je ostvarila velik napredak. Izrazio je nadu da bi godina 2012. mogla biti godina pristupanja Hrvatske u EU.  

Hina