naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka i Francuska pozvale EU da zabrani short-selling

Vlade u Berlinu i Parizu pozvale su u srijedu 9. lipnja Europsku komisiju da razmisli o uvođenju zabrane spekulativne trgovine dionicama i državnim obveznicama na razini EU-a, ujedinivši snage u nastupu koji bi mogao ublažiti zabrinutosti potaknute nedavnim razilaženjima.  

U zajedničkom pismu kojeg je u srijedu objavila vlada u Berlinu, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy upozorili su predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa na potrebu da se ubrza proces reforme financijskog sektora. 

Bruxelles bi trebao ubrzati nastojanja da se postroži kontrola instrumenata osiguranja naplate potraživanja po državnim obveznicama (CDS) i takozvanog shortsellinga i predstaviti nove mjere već u idućih nekoliko tjedana, stoji u njihovom pismu. 

'Smatramo da je posebno bitno poboljšati transparentnost takozvanih short-selling pozicija u dionicama i obveznicama, posebno onim državnim', ističe se nadalje u pismu. 

'Europska komisija trebala bi također razmotriti mogućnost uvođenja zabrane na razini EU-a tzv. nepokrivenog short-sellinga za sve ili samo određene dionice i državne obveznice, kao i za određene CDS-ove na državne obveznice'. 

U nepokrivenom short-sellingu ulagači prodaju određeni vrijednosni papir u očekivanju pada njegove vrijednosti, iako nisu njegovi vlasnici niti su ga posudili. Očekuju da će ga u kratkom roku uspjeti kupiti po nižoj cijeni i zaraditi na razlici. 

Njemačka je prošli mjesec jednostrano zabranila short-selling dionica njezinih najvećih banaka, te državnih obveznica vlada eurozone i s njima povezanih instrumenata osiguranja naplate (CDS).  

Njemačko-francuskom pismu prethodile su spekulacije o zatezanju odnosa između dvaju najvećih gospodarstava eurozone, koje je potpirila odgoda već zakazanog sastanka njihovih dvaju čelnika u ponedjeljak. 

 

Više o tome:

Više o tome: Merkel, Sarkozy seek EU ban on naked short selling, CDS