naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Izlazak Estonije u eurozonu uključuje i određene rizike

Iako su europske vlade obećale potporu Estoniji za priključenje eurozoni početkom iduće godine, ulazak u zonu jedinstvene europske valute donosi sa sobom i određene rizike, upozorio je u srijedu 9. lipnja estonski ministar financija.  

Govoreći za informativni portal EUobserver nakon što su njegove kolege iz EU u utorak signalizirale zeleno svjetlo za članstvo Estonije u eurozoni, ministar financija Jurgen Ligi kazao je kako odluka o pristupu zoni jedinstvene valute još uvijek ima smisla, unatoč aktualnim previranjima na tržištu i 17-postotnom padu eura prema dolaru u ovoj godini. 

'Ne brine nas pad eura. Vrijednosti valuta konstantno se mijenjaju', kazao je Ligi. 'Pravi je problem teret javnog duga i starenje stanovništva'. 

Neposredna konzekvenca priključenja teško zaduženom euroklubu mogla bi biti obveza Estonije da dade svoj doprinos u nedavno instalirani mehanizam potpore za zemlje eurozone. Ligi ipak tvrdi da ga to ne brine previše. 

Estonski ministar pritom ističe da ulazak njegove zemlje u članstvo eurozone neće povisiti prosječnu razinu europskog duga, budući da je udio duga u estonskom BDP-u trenutno gotovo neprimjetnih 7,2 posto. 

Ta je zemlja ujedno i među malobrojnima u EU-u koje imaju proračunski manjak ispod gornje granice od tri posto BDP-a, propisanih Paktom o stabilnosti i rastu, nakon što je vlada prošle godine provela program štednje unatoč dubokoj recesiji, signalizirajući veliku predanost priključenju eurozoni. 

'Problem male zemlje i valute je u tome što nitko nema povjerenja u nju, mi naprosto ne ulijevamo povjerenje kao eurozona', ističe Ligi. 'Ulagači su vrlo oprezni glede Estonije. Tržišta ne znaju da imamo vrlo nisku razinu zaduženosti'. 

Za razliku od Estonije koja je očito čvrsto odlučila priključiti se eurozoni kako bi bila sigurnija, Poljska ne žuri s pristupom zoni jedinstvene europske valute. Poljski su dužnosnici tako nedavno signalizirali da će zbog previranja u eurozoni suspendirati aspiracije vezane uz euro.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Estonian eurozone membership not without risk, says minister