naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Hrvatska u vrhu po čistoći kupališnih voda

Hrvatska je po čistoći kupališnih voda u samu vrhu među europskim kupalištima, iznad europskog prosjeka, pokazuje izvješće Europske komisije o kakvoći kupališnih voda za prošlu godinu u koje je Hrvatska uključena prvi put.  

Europska agencija za okoliš i Europska komisija svake godine uoči ljetnih godišnjih odmora objavljuju izvješće o čistoći kupališnih voda u zemljama članicama na temelju podataka iz zemalja članica koji se odnose na prošlogodišnju sezonu. Podatci se odnose na kupališta na morskoj obali te na unutarnje vode - rijeke i jezera. Za Hrvatsku su objavljeni podatci samo za kupališta na Jadranu.  

Kupališne vode ocjenjuju se na osnovi dvaju glavnih mjerila: na one koje ispunjavaju osnovne standarde uspostavljene direktivom uz 1976. te na one koje su u skladu s nešto strožim smjernicama, po kojima plaže moraju biti u skladu s temeljnim zahtjevima iz direktive i nešto strožim kriterijima za kakvoću vode.  

Po prvom mjerilu, 99,6 posto hrvatskih kupališta ispunjava osnovne standarde, a po drugom 97,9 posto.  

U članicama EU-a ukupno 95,6 posto obalnih kupališnih voda ispunilo je prošle godine osnovne standarde, a po drugom 89 posto.  

Europska je unija donijela novi zakon o kvaliteti kupališnih voda 2006., dopunjen mjerama iz direktive iz 1976. Zemlje članice imaju rok do 2014. da primijene novu direktivu, a u međuvremenu se primjenjuju obje, ali je obvezna samo prva. Direktivom iz 2006. uvedeno je obvezno bakteriološko ispitivanje vode. 

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 20.000 plaža, a samo ih 500, uglavnom u Francuskoj, Italiji i Danskoj, treba izbjegavati jer ne ispunjavaju postavljena mjerila.  

Hrvatska ukupno ima 905 obalnih kupališnih voda i ni jedno od njih nije moralo biti zatvoreno zbog neispunjavanja norma.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: EU bathing water quality remains high
  • EurActiv: Quality of EU bathing water declining: Report
  • EUobserver: Environment commissioner wouldn't want to swim in Italy