naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU slavi 25 godina schengenskog prostora

Europska unija obilježava u ponedjeljak 14. lipnja 25 godina otkad su Francuska, Njemačka i tri zemlje Beneluxa odlučile ukinuti međusobne granice kako bi stvorile zajednički prostor u kojem je u međuvremenu 25 zemalja.  

Schengenski sporazum potpisale su 14. lipnja 1985. Belgija, Njemačka, Francuska, Luksemburg i Nizozemska. Sporazum i prateća konvencija usvojena 1990. kako bi se on počeo provoditi, zajamčili su ukidanje graničnih kontrola između zemalja, čime se omogućila sloboda kretanja ljudi.  

Stupanjem na snagu Sporazuma iz Amsterdama 1999., schengenska suradnja integrirana je u europski pravni i institucionalni okvir. 

Danas schengenski prostor ima 25 zemalja i omogućava građanima, njih više od 400 milijuna, da slobodno putuju od Finske do Grčke, od Portugala do poljske granice, a da ne moraju pokazivati putovnicu. 

Od 15 starih članica EU-a jedino su Velika Britanija i Irska odlučile ostati izvan schengenskog prostora. Međutim, tri zemlje koje nisu članice EU-a - Švicarska, Norveška i Island, pristupile su mu. Bugarska, Rumunjska i Cipar samo djelomično primjenjuju schengenski 'acquis' a u tijeku su provjere na granicama s te tri zemlje. 

Sloboda kretanja zajamčena je na teritoriju koji ima 42.673 kilometra vanjske morske i 7.721 kilometara kopnene granice. 

Sloboda kretanja preko nacionalnih granica i ukidanje kontrola na unutarnjim granicama ključni su za razvoj unutarnjeg tržišta. 

Jonathan Fall, dosadašnji glavni direktor u EK-u zadužen za pravosuđe i unutarnje poslove, ipak je umjereno optimističan. Zadužen za provedbu sporazuma tijekom osam godina, on ne negira uspjeh Schengena, ali naglašava njegove slabe točke, posebno na pitanju imigracije i azila, piše agencija France presse. 

Popuštanje graničnih kontrola unutar prostora trebalo bi značiti jačanje vanjskih granica i zajedničkih politika, ali istovremeno ne pretvoriti Europu u tvrđavu, smatra on. 

Isto tako, schengenska viza je i dalje samo projekt a modernizacija baze podataka, ključni instrument za koordinaciju dnevnih aktivnosti policija EU-a, i dalje nije operativna. To bi trebala postati 2013., ako sve bude išlo po planu, odnosno sa šest godina zaostatka prema inicijalnom rasporedu. 

Baza bi trebala sadržavati informacije o građanima 27 članica EU-a, o automobilima, registracijama brodova, kao i informacije o ukradenim kreditnim karticama. 

'Sustav je inicijalno osmišljen kako bi mogao procesuirati 22 milijuna upozorenja godišnje. Sada se pokazuje da bi ih trebao procesuirati 100 milijuna', rekao je.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: The European Union celebrates the 25th anniversary of the Schengen Area