naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Nizozemska više ne uvjetuje otvaranje, nego zatvaranje poglavlja o pravosuđu

Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen izjavio je u ponedjeljak 14. lipnja u Luksemburgu da je Europska unija odlučila da puna suradnja s Haškim sudom mora biti među mjerilima za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, što bi trebalo značiti da će to poglavlje biti otvoreno na predstojećoj konferenciji o pristupanju 30. lipnja.  

'Na zahtjev nekih članica, među ostalim i Nizozemske odlučeno je da puna suradnja s ICTY-em mora biti mjerilo za zatvaranje u pristupnim pregovorima u poglavlju o Pravosuđu i temeljnim pravima', kaže se u pisanoj Verhagenovoj izjavi podijeljenoj novinarima u Luksemburgu.  

Verhagen je time neizravno potvrdio da se Nizozemska neće više protiviti otvaranju toga poglavlja, a prva prigoda za to je predstojeća međuvladina konferencija o pristupanju, 30. lipnja. 

Verhagen je to izjavio nakon što su ministri vanjskih poslova saslušali ocjenu glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji Hrvatske i Srbije s njegovim uredom. 

Brammertz je nakon sastanka izjavio novinarima kako nema razloga sumnjati da će Hrvatska nastaviti i proširiti suradnju na potrazi za topničkim dnevnicima, koja je do sada dala samo ograničene rezultate. 

'Rekao sam da smo primili veći broj izvješća od radne skupine, koja je formirana prošle godine i čiji su rezultati do sada nažalost vrlo ograničeni. Prije nekoliko dana bio sam u Hrvatskoj, razgovarao s predstavnicima vlasti i dobio jamstva da će istrage biti nastavljene i proširene, da će sada na agresivniji način biti istraženi brojni smjerovi koje je idenficirao moj ured prije nekoliko mjeseci. Nemam razloga sumnjati u to, ali se jako nadam da će biti dodatnih rezultata u bliskoj budućnosti', rekao je Brammertz novinarima nakon što je ministre vanjskih poslova zemalja članica EU-a upoznao sa svojom ocjenom suradnje Hrvatske i Srbije te odgovarao na njihova pitanja. 

U Verhagenovoj izjavi se kaže da Hrvatska 'nije dostavila dokumentaciju potrebnu za suđenje jednom hrvatskom optuženiku'. 

Sada postoje izgledi da Hrvatska na samom kraju ovoga mjeseca otvori sva tri još neotvorena poglavlja, što je od iznimne važnosti, jer to ostavlja mogućnost da završi pristupne pregovore do kraja ove godine.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Croatia sees breakthrough in EU talks