naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski povjerenik napao agenciju Moody's zbog snižavanja rejtinga Grčkoj

Odluka agencije Moody's da snizi kreditni rejting Grčkoj nesmotrena je i loše tempirana, izjavio je u utorak 15. svibnja europski povjerenik za gospodarsku i monetarnu politiku Olli Rehn, dodajući da to baca novu sumnju na agencije za rejting.  

Rehn je kazao kako prilikom snižavanja nije uzet u obzir razvoj događaja u Grčkoj, podsjetivši da je Atena nedavno pristala na štedljiv proračun u zamjenu za masivni paket pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. 

'Moody's je objavio tu odluku u nevjerojatnom i nesretnom trenutku', kazao je Rehn tijekom rasprave u Europskom parlamentu.  

Ta je agencija u ponedjeljak snizila rejting Grčkoj s A3 na Ba1 status, i time se pridružila agenciji Standard & Poor's, koja je Grčkoj snizila rejting na 'bezvrijedan' krajem travnja. 

'Moody'sova odluka ni na koji način ne uzima u obzir grčke obveze ni negativne posljedice, koje su znatno smanjene nakon usvajanja programa pomoći', rekao je Rehn.  

Dodao je da je o tome razgovarao s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i povjerenikom EU-a za unutarnje tržište Michelom Barnierom, istaknuvši da je taj potez 'raspirio raspravu o agencijama za rejting'. 

'Komisija će istražiti konkurenciju u tom sektoru, u kojem postoji vrlo velika koncentracija (igrača). Također ćemo ispitati transparentnost metodologije i pitanje sukoba interesa', dodao je .(Hina) 

 

Više o tome:

EUbusiness: Greek downgrade sparks anger, hits bonds