naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Đukanović: do kraja godine Crnoj Gori status kandidata

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u utorak 15. lipnja kako očekuje da će Crna Gora do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU i preporuku za otvaranje pretpristupnih pregovora.  

'Ta očekivanja su realna, posebno kad uzmemo u obzir da smo odgovorno ispunili sve svoje obveze na putu prema Europi', izjavio je premijer za crnogorski radio. 

Đukanović je također rekao kako smatra da će Crna Gora biti prva sljedeća članica NATO-a, ali ne očekuje da će to biti do kraja ove godine. 

'Crna Gora je neprijeporno ispunila velik dio obveza na putu u euroatlantske integracije, ali nije realno da će biti primljena ove godine, već u nekoliko idućih godina', ocijenio je. 

Đukanović je kazao kako Bruxelles očekuje da se Crna Gora više potrudi u jačanju neovisnosti sudstva i djelotvornijoj borbi protiv korupcije i kriminala te da to nije ništa novo, jer se to očekuje i od ostalih država u jugoistočnoj Europi. 

Bez obzira na to što EU sada jače zahtijeva da se ispune kopenhaški uvjeti za proširenje, crnogorska vlada ima ne samo političku volju već i mogućnosti za rješavanje problema korupcije i organiziranog kriminala. 

'Nogometnim rječnikom rečeno - lopta je sada u našem dvorištu. Mi trebamo učiniti sve kako bi Europska komisija, najvjerojatnije u studenome, dala pozitivno mišljenje, a nadamo se da ćemo u prosincu dobiti i status kandidata i preporuku za otvaranje pretpristupnih pregovora', kazao je Đukanović. 

Hina