naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP prihvatio 'pojačanu suradnju' u međunarodnim razvodima

Europski parlament dao je u srijedu 16. lipnja zeleno svjetlo dogovoru o 'pojačanoj suradnji' između 14 zemalja EU-a koji će međunarodnim parovima iz tih zemalja EU-a omogućiti da izaberu koji će zakon primjenjivati ako odluče razvrgnuti brak.  

Taj dogovor, koji su 4. lipnja odobrili ministri pravosuđa 27 zemalja EU-a, omogućit će zemljama, njih ukupno 14, da idu naprijed bez čekanja na ostalih 13. 

To je prvi put da se omogućava aktiviranje mehanizma 'pojačane suradnje', procedure koja omogućava zemljama, njih najmanje devet, da pokrenu određenu inicijativu u slučaju da je blokira mala manjina zemalja članica. Ostale zemlje EU-a zadržavaju pravo priključiti se kada to žele. 

Četrnaest zemalja koje žele aktivirati mehanizam su Njemačka, Belgija, Latvija, Austrija, Bugarska, Španjolska, Francuska, Mađarska, Italija, Luksemburg, Rumunjska, Slovenija, Malta i Portugal. 

Parlament je načelno podupro suradnju, ali se još mora konzultirati oko detalja teksta. 

'Dajemo više prava parovima kada se radi o razvodu što je težak trenutak njihova života', rekao je izvjestitelj Tadeusz Zwiefka. 

Po prijedlogu Europske komisije, bračni partneri iz tih 14 zemalja moći će birati čije će zakonodavstvo primjenjivati u slučaju razvoda. To može biti zakon zemlje u kojoj par ima prebivalište, onaj u kojem su imali posljednje zajedničko prebivalište, ili ako to ne funkcionira, onaj u kojoj je zatražen razvod. 

U Europskoj uniji ima oko 122 milijuna brakova od kojih se 16 milijuna (13 posto) smatra međunarodnim u smislu da bračni partneri imaju različito državljanstvo, žive odvojeno u različitim zemljama ili žive zajedno u zemlji čije državljanstvo nemaju. 

Po podacima Europske komisije za 2007. u EU-u je bilo više od milijun razvoda, od kojih je njih 140.000 ili 13 posto imalo 'međunarodni element'.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: European Parliament approves European Commission plan to bring legal certainty to cross-border divorces