naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Bruxelles: Nastavljen screening poglavlja obrazovanja i kulture

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska je u srijedu u Bruxellesu nastavila screening za poglavlje obrazovanja i kulture, jedno od 35 poglavlja europske pravne stečevine o kojima će se pregovarati tijekom pristupnih pregovora.

"Otvoren je prvi eksplanatorni dio screeninga koji se odnosi na područje obrazovanja i kulture, na kojem nam je predstavljena politika u obrazovanju koja se razvijala u proteklih 30 godina u Europskoj uniji, program za mlade i kulturna politika u EU, te program koji na ovim područjima postoje u EU", kazao je voditelj radne skupine za kulturu Pero Lučin.

Uz već postojeće programe na ovim područjima Socrates (za obrazovanje) i Leonardo da Vinci (za strukovno obrazovanje), predstavljen je i novi integrirani program za cjeloživotno učenje koji bi trebao krenuti 2006. ili 2007. godine, objasnio je Lučin.

Hrvatska i Turska, s kojima je EU isti dan, 3. listopada, otvorila pregovore, zajedno će započinjati postupak screeninga na prvim uvodnim sastancima za svako poglavlje, ali se kasnije taj postupak razdvaja.

Hrvatsku radnu skupinu za kulturu i obrazovanje čini 28 stručnjaka. Hrvatski pregovarači očekuju da će poglavlje kulture i obrazovanja biti jedno od lakših poglavlja, a najvažnija zadaća će biti povećati kulturu obrazovanja u Hrvatskoj.