naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Norveška strahuje od utjecaja krize u EU, ne razmišlja o članstvu

Norveška ne namjerava postati članicom Europske unije ni eurozone ali strahuje da će snažan skok nezaposlenosti i mjere štednje u Europi nepovoljno utjecati na njezino gospodarstvo, prenose europski mediji u četvrtak 17. lipnja izjavu norveškog premijera Jensa Stoltenberga.  

Oslo strahuje da bi pojedine mjere koordinacije gospodarstava EU-a o kojima će se raspravljati na aktualnom samitu EU-a mogle utjecati na norveško gospodarstvo, kazao je Stoltenberg u razgovoru s europskim čelnicima. 

Norveško je premijer tijekom posjeta Bruxellesu u srijedu razgovarao s vodećom trojkom EU-a, predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyom, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i belgijskim premijerom na odlasku Yvesom Letermeom čija će zemlja u srpnju preuzeti predsjedateljsku dužnost u EU. 

'Potpuno smo integrirani u gospodarstvo EU-a, više od 70 posto našeg izvoza otpada na Europu, pa pomno pratimo europske gospodarske trendove. Uočili smo pojedine pozitivne stope rasta ali i dva velika izazova - nezaposlenost i dug', kazao je Stoltenberg u razgovoru za europski informativni portal EUobserver. 

On smatra da se Europa još ni izdaleka nije potpuno oporavila od recesije i da mjere smanjenja proračunskog manjka neće polučiti željeni efekt ako se ne smanji nezaposlenost. 

Mjere kresanja proračunske potrošnje koje je uvelo nekoliko članica EU-a, posebno Španjolska, Portugal i Njemačka, stupile su na snagu tek nedavno i još je prerano za ocjenu njihovih efekata, kazao je norveški premijer. 

'Vidjeli smo pojedine planove i zamisli o smanjenju proračunskog manjka ali će on ove godine u većini zemalja zapravo biti povećan u ovoj godini u odnosu na 2009. Pravi će izazov biti 2011.', dodao je. 

Upitan razmatra li Norveška mogućnost pristupa eurozoni, odgovorio je niječno: 'Ne, to uopće nije na dnevnom redu'. 

Gospodarska kriza potaknula je norvešku vladu lijevog centra da posegne za sredstvima iz fonda koji se financira prihodima od nafte. U godinama koje nisu obilježene krizom vlada može iskoristiti najviše četiri posto sredstava iz tog fonda. 

 

Više o tome:

EUobserver: Norway worried EU slump may impact its economy