naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Summit EU-a: dogovor o jačanju proračunske discipline

Čelnici Europske unije složili su se u četvrtak 17. lipnja na sastanku na vrhu u Bruxellesu oko potrebe jačanja proračunske discipline i jačanja transparentnosti bankovnog poslovanja te se suglasili oko potrebe za većom koordinacijom gospodarskih politika.  

Predsjednici država ili vlada složili su se oko uvođenja poreza na banke u svojim zemljama te najavili da će se na skorašnjem summitu skupine G20 zauzimati za uvođenje poreza na financijske transakcije na svjetskoj razini. Oporezivanja banaka trebalo bi osigurati ravnomjerniju raspodjelu tereta krize i smanjile mogućnosti rizika u financijskom sektoru. 

Postignut je dogovor da se javno objavljuju izvješća o solventnosti banaka, što bi trebalo pridonijeti većoj transparentnosti i jačanju povjerenja u bankovni sustav. U posljednje vrijeme financijska tržišta pokazuju zabrinutost za zdravstvenu bilancu banaka u pojedinim zemljama, u prvom redu u Španjolskoj. Tzv. 'stres-testovi' koji pokazuju bilancu poslovanja banke trebali bi biti objavljeni u drugoj polovici srpnja. 

Što se tiče jačanja proračunske discipline, čelnici su se suglasili da od početka sljedeće godine zemlje članice šalju u Bruxelles nacrte svojih proračuna prije nego što budu usvojeni u nacionalnim parlamentima. 

Predviđa se mogućnost uvođenja sankcija protiv onih zemalja koje budu kršila zajednički dogovorena pravila o proračunskoj disciplini i nagrada za 'dobre učenike'. 

Za sada nema suglasnosti oko njemačko-francuskog prijedloga da se zemljama koje se neodgovorno ponašaju u vezi sa svojim proračunima ukine pravo glasa u europskim institucijama. Ta mjera bi vjerojatno tražila promjenu Ugovora o Europskoj uniji. 

Konkretne pojedinosti kako pojačati usklađivanje gospodarskih politika i stroža proračunska pravila trebali bi biti prihvaćene nakon što radna skupina koju čine ministri financija pod vodstvom predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya izradi prijedloge do summita u listopadu. 

Čvršća koordinacija gospodarskih politika odnosit će se na svih 27 zemalja članica, a ne samo na zemlje eurozone kako je to ranije predlagala Francuska. 'Moramo izbjeći stvaranje novih podjela između zemalja eurozone i ostalih', rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.(Hina) 

 

Više o tome: