naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP traži europski sustav licenciranja sportskih menadžera

U pokušaju da zaustavi ilegalne aktivnosti nekih sportskih menadžera, Europski parlament je u četvrtak 17. lipnja usvojio rezoluciju kojom poziva na uvođenje europskog sustava njihovog licenciranja. 

U rezoluciji se poziva na pokretanje europske inicijative kako bi se kontrolirale aktivnosti agenata. Parlament je također pozvao da se ne dopušta da oni primaju posredničke honorare za maloljetnike. 

Učinkovite kontrole i jačanje sankcija trebali bi osigurati da se svi menadžeri drže pravila, kazao je Parlament. 

'Nema sumnje da je poželjna akcija na europskoj razini', rekla je europska povjerenica za sport Andrula Vasiliu. 

Studija o sportskim agentima koju je 2009. provela Europska komisija pokazala je da u Europi ima oko 6.000 aktivnih menadžera u više od 30 sportskih disciplina. Po studiji, 95 posto agenata aktivno je u četiri najprofitabilnija sporta - nogometu, ragbiju, košarci i atletici - gdje nogomet jasno dominira. 

Studija je također pokazala da samo ograničen broj zemalja članica regulira menadžere kroz specifični zakon, a većina zemalja oslanja se na opće odredbe drugih zakona. 

'Želimo ponoviti da se 30 posto nogometnih transfera odvija preko agenata koji nemaju licencu. To otvara vrata trgovini ljudima, pranju novca, prijevarama i korupciji', rekao je belgijski zastupnik Ivo Belet na raspravi u utorak. 

Zastupnici su naglasili da sportskim savezima nedostaju načini kontrole ili provođenja izravne akcije. 'Budući da nogometne lige imaju ograničene ovlasti za rješavanje tog problema i mogu samo regulirati aktivnosti onih agenata koji su kod njih registrirani, potrebna je europska inicijativa', dodao je Belet. 

Europska komisija trebala bi u studenom objaviti dokument o budućnosti europske politike vezane uz sport.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski parlament: Parliament wants sports agents to get EU licence