naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU će testirati izdržljivost banaka na usporavanje rasta i pad vrijednosti državnih obveznica

Europska unija testirat će izdržljivost 25 najvećih europskih banaka prema scenariju koji će obuhvatiti usporavanje rasta gospodarskih aktivnosti i pad vrijednosti portfelja državnih obveznica, kazao je u petak 18. lipnja izvor iz eurozone.  

Provjere će provoditi supervizori članica pod dirigentskom palicom Odbora europskih bankovnih supervizora (CEBS) i u drugoj će fazi one biti proširene na veći broj banaka, s 25 u početnoj fazi, rekao je neimenovani izvor.  

'CEBS na tome radi već neko vrijeme. To su dogovoreni kriteriji, uz scenarij makroekonomskog stresa dogovoren s ECB-om, koji će simulirati usporavanje rasta, i pritisak na vrijednost državnih obveznica' kazao je.  

'Sada rade na drugoj fazi u kojoj će se provjera proširiti s 25 najvećih banaka na druge financijske tvrtke'.  

EU je proveo skupnu provjeru izdržljivosti 22 najveća prekogranična zajmodavca koji su prošle godine predstavljali 60 posto imovine bankovnog sektora 27-člane EU, prema scenariju duboke recesije u 2009. i 2010. 

Test je pokazao da je bankovni sustav EU-a kao cjeline čvrst i da može izdržati puno snažniji pad gospodarskih aktivnosti od onog koji se dogodio u te dvije godine. 

'CEBS radi na provjeri izdržljivosti na razini EU-a od početka godine, u koordinaciji s Europskom komisijom i Europskom središnjom bankom. Ideja je testirati banke po scenariju 'što ako', rekla je glasnogovornica CEBS-a.  

Izvori iz eurozone kažu da će biti objavljeni rezultati za sve pojedine banke, uključujući i stope adekvatnosti kapitala. 

'To su mehaničke provjere koje bi trebale pokazati koju razinu stresa u određenoj kategoriji imovine banke mogu podnijeti. Potom se rezultati provjera za pojedine kategorije zbrajaju', rekao je izvor. 

Ako provjera pokaže da je banka u nevolji, vlada matične zemlje morat će pojasniti što namjerava učiniti kako bi joj pomogla. 

'Paralelno objavi pojedinih rezultata, od vlada će se očekivati da po potrebi objave kakve bi mjere u tom slučaju poduzele', dodaje izvor.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Barroso calls for bank stress tests to be released