naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU prijeti nestašica važnih sirovina u idućih 20 godina

Europi prijeti nestašica 14 sirovina u sljedećih 20 godina, upozoravaju stručnjaci Europske komisije, ističući pritom da bi to moglo zakočiti razvoj tehnološke i industrije čiste energije.  

Najteža će biti situacija s antimonom, berilijem, kobaltom, fluoritom, galijem, germanijem, grafitom, indijem, magnezijem, niobijem, platinskim metalima, te s lantanidima, tantalom i volframom, predviđaju stručnjaci u najnovijem izvješću. 

Potražnja za njima mogla bi se do 2030. utrostručiti u odnosu na razine iz 2006., upooravaju oni. 

Te su sirovine ključne za razvoj novih tehnologija, uključujući proizvodnju litij-ionskih baterija, sintetičkih goriva, optičkih kablova i LCD zaslona, za lasersku tehnologiju i za gradnju pogona za desalinaciju morske vode. 

Visoki stupanj rizika pritom predstavlja činjenica da je proizvodnja tih sirovina koncentrirana u malom broju zemalja, uključujući Kinu, Rusiju, Kongo i Brazil, a stanje dodatno komplicira nemogućnost njihove zamjene drugim sirovinama i niska stopa njihovog recikliranja. 

Stoga bi EU kod partnera trebao izboriti pravedan tretman a sam bi trebao kreirati regulatorni okvir za održivu opskrbu sirovinama iz vlastitih izvora, te uspostaviti načelo održive potrošnje i više stope reciklaže, poručuju stručnjaci. 

Bruxelles će ujesen objaviti strategiju koja bi trebala osigurati pristup sirovinama.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Report lists 14 critical mineral raw materials