naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Potpisan sporazum o energetskoj zajednici u jugoistočnoj Europi

ZAGREB/BRUXELLES, 25. listopada 2005. (Hina) - Europska unija potpisala je u utorak s 11 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, sporazum o uspostavi jedinstvenog tržišta električne energije i plina, priopćeno je u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu.

To će tržište obuhvatiti, uz 25 članica EU-a, i Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu goru, Albaniju, Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju, Rumunjsku, Bugarsku i Kosovo u čije je ime sporazum potpisao UNMIK. U tijeku su i pregovori s Turskom dok su se Moldova, Ukrajina i Norveška kandidirale za pristup zajednici ali zasad imaju status promatrača.

Potpisivanje sporazuma o uspostavi zajednice označilo je završetak atenskog procesa koji je započeo 2002. kada je Europska komisija podastrla prijedloge o uspostavi regionalnog tržišta električne energije u jugoistočnoj Europi.

Sporazum bi trebao osigurati bolju ravnotežu ponude i potražnje za energijom kroz tržišno orijentirane reforme, integraciju regije i održivi razvoj te sigurnost ulaganja. Sljedeći je cilj uključivanje regije u integrirano europsko tržište, koje se temelji na diversifikaciji opskrbe plinom i električnom energijom, ističe se u Bruxellesu.

Važna je i obnova energetske infrastrukture, uništene tijekom ratova u 1990-im godinama koji su štetno utjecali i na građane u regiji, rezultirajući višim stopama smrtnosti, smanjenjem šumskih površina i narušavanjem trgovinskih tokova i siromašenjem populacije.

Partneri u poslijeratnoj regiji jugoistočne Europe trebali bi postići dogovor o jednom sektoru, što bi predstavljalo dobar temelj za razvoj zajedničke perspektive, napominje Komisija.

Svjetska banka, SAD i Europska komisija surađivali su na izradi procjene o ulaganjima potrebnim na području jugoistočne Europe kako bi se ta regija izjednačila sa sigurnosnim standardima energetskog tržišta u EU. Procijenjeno je da bi vrijednost ulaganja u regiji trebala dosegnuti 25 milijardi dolara, a obuhvatila bi "obnovu, gradnju novih objekata i povezivanje sustava".

Tako bi obnova postojećih i gradnja novih kapaciteta trebala stajati 15,4 milijardi dolara. Riječ je o troškovima na razini regije. Kada bi se obnova provodila na razini pojedinih zemalja, ukupni bi trošak dosegnuo oko 18 milijardi dolara, što znači da je suradnja na regionalnoj razini jeftinija, upozorili su u Bruxellesu.

Europska razina sigurnosti opskrbe podrazumijeva "gotovo savršenu stabilnost sustava i primjenu tehničkih i normi zaštite okoliša koje su na snazi u EU", objašnjava Komisija.

Regija je relativno slabo razvijena gledano iz perspektive opskrbe plinom koji se u velikoj mjeri koristi u Rumunjskoj dok u Albaniji gotovo uopće nije u upotrebi.

Jugoistočna je Europa potencijalno, iako maleno tržište, posebno za plin iz Kaspijskog jezera i s Bliskog Istoka. Očekuje se da će cijene iz tih izvora biti konkurentne te su u jugoistočnoj Europi već pokrenuti razni projekti gradnje plinovoda, iako je većina njih usredotočena na opskrbu EU-a plinom iz spomenutih regija dok je razvoj lokalnog tržišna u jugoistočnoj Europi tek sekundarni cilj.

Iz Europske komisije ističu i da ugovor predstavlja dogovoreni okvir za Svjetsku banku i Europsku banku za obnovu i razvitak kako bi poduprle financiranje infrastrukture.

Više o tome:

  • Europska komisija: Opća uprava za tisak i informiranje:
    • The EU and South East Europe sign a historic treaty to boost energy integration, IP/05/1346, 25. 10. 2005.
    • An integrated market for electricity and gas across 34 European Countries, MEMO/05/397, 25. 10. 2005.
  • SEENERGY: South East Europe multi-country energy website for the Athens process