naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Fleksibilniji juan umanjit će globalne neravnoteže i pomoći eurozoni

Europski čelnici izrazili su tijekom vikenda zadovoljstvo najavom Kine da će dopustiti postupnu aprecijaciju juana, naglasivši da će taj potez povoljno utjecati na svjetsko gospodarstvo i pomoći ispraviti međunarodne neravnoteže.  

Nakon višemjesečnog intenziviranja pritisaka u američkom Kongresu i samo tjedan dana pred početak samita skupine G20 u Kanadi, analitičari su takvu najavu protumačili signalom okončanja dvogodišnjeg razdoblja vezanog tečaja kineske valute na američku. 

U priopćenju Europske komisije od subote 19. lipnja kaže se da će takav potez biti koristan i europskom i globalnom gospodarstvu u cjelini. 

'Europska komisija pozdravlja odluku Kineske središnje banke o nastavku reforme režima tečaja juana i nastojanja usmjerenih povećanju fleksibilnosti juana', navodi se u priopćenju. 

'Provedba te odluke pomoći će u postizanju održivijeg rasta globalnog gospodarstva, pridonijet će smanjenju vanjskih neravnoteža, te ojačati stabilnost međunarodnog monetarnog i financijskog sustava.' 

Peking time signalizira da vjeruje u snažan oporavak svjetskog gospodarstva, i to u razdoblju obilježenom pojačanim rizicima usporavanja rasta, poručuju iz Bruxellesa. 

Potez će pozitivno utjecati i na eurozoni, naglašavaju u Europi. 

Ruski ministar financija Aleksej Kudrin također je izrazio zadovoljstvo tim potezom Pekinga, naglasivši ipak da on neće u velikoj mjeri utjecati na rusko gospodarstvo kao ni na rusko-kinesku trgovinu. 

'Taj potez zasada neće utjecati na nas iako je u cijelosti gledano pozitivan', kazao je Kudrin. 'Neće u značajnoj mjeri utjecati na našu trgovinu'. 

Kina unatoč obećanjima tamošnje središnje banke da će uvesti fleksibilniji tečaj u ponedjeljak nije mijenjala aktualni tečaj juana prema dolaru, što će vrlo vjerojatno rezultirati nastavljenim vanjskim pritiscima. 

Američki i europski izvoznici već se dugo žale da umjetno održavanje niskog tečaja juana omogućava kineskim proizvođačima prednosti u odnosu na konkurenciju, iako je aktualna dužnička kriza u eurozoni izazvala dramatičan pad eura ove godine, pružajući očajnički potreban poticaj europskom izvozu. 

Analitičari tumače da je nestabilnost eurozone među čimbenicima koje Peking pozorno prati u kontekstu razmatranja jačanja juana. Od drugih razloga svakako se razmatra nužno sprečavanje priljeva špekulativnog kapitala koji bi, s obzirom na priželjkivane koristi od jačanja juana, po mišljenju dužnosnika mogao destabilizirati ekonomske mjere u zemlji. 

Aprecijacija juana u razdoblju od sredine 2005. do sredine 2008. dovela je do značajnog priljeva novca.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: European Commission welcomes further reform of the RMB Exchange Rate Regime
  • EUobserver: China agrees to gradual increase in value of yuan