naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Erasmus: gotovo 200.000 studenata studiralo u inozemstvu prošle akademske godine

Gotovo 200.000 studenata odlučilo je provesti prošlu akademsku godinu u inozemstvu u okviru programa razmjene studenata Europske unije, Erasmusa, što je znak pojačane integracije unutar EU-a, pokazale su nove brojke objavljene u ponedjeljak 21. lipnja Bruxellesu.  

Akademsku godinu 2008/2009 čak 198.600 studenata izabralo je provesti na sveučilištu u drugoj zemlji članici EU-a ili na Islandu, u Lihtenštajnu, Norveškoj i Turskoj, što je povećanje od devet posto u odnosu na raniju akademsku godinu. 

Francuska, Njemačka i Španjolska poslale su najviše studenata u inozemstvo, a bile su i najpopularnije destinacije za posjet drugih studenata. 

Program Erasmus, utemeljen 1987. u cilju poticanja studentske razmjene širom Europe, često je prva prilika europskim studentima da provedu dio školovanja u drugoj zemlji članici. 

S najnovijim brojkama, ukupno je dosad kroz program od njegovog osnivanja financirano školovanje u inozemstvu gotovo dva milijuna mladih, a cilj je do 2012. dostići brojku od tri milijuna studenata.  

Program je u akademskoj godini na koju se brojke odnose bio otvoren za 27 zemalja članica EU-a, kao i za Island, Lihtenštajn, Norvešku i Tursku. Kako navodi Europska komisija, od 2009. broj zemalja koje sudjeluju u programu povećan je za dvije, Hrvatsku i Makedoniju. 

'Omogućavanje mladim ljudima da budu mobilni treba gledati u širem kontekstu naših napora da poboljšamo njihov osobni razvoj i mogućnost nalaženja posla', kazala je europska povjerenica za obrazovanje i kulturu Andrula Vasiliu. 

Trenutno oko četiri posto europskih studenata dobiva sredstva iz Eurasmusa na nekoj razini studija. 

Kroz program Erasmus financirana je prošle godine i mobilnost profesora s visokoškolskih ustanova - gotovo 36.000 profesora dobilo je potporu iz Erasmusa za odlazak na neko sveučilište u inozemstvu.(Hina) 

 

Više o tome: 

  • Europska komisija: Erasmus: Record numbers of students receive EU funding to study or train abroad
  • EurActiv: Record numbers take part in EU student mobility scheme