naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Diplomatska služba EU-a mogla bi biti operativna 1. prosinca

Politički dogovor o uspostavi europske diplomatske službe otvara mogućnost da ona zaživi potkraj ove godine, ocijenili su u utorak 22. lipnja zastupnici Europskog parlamenta i suradnici visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.  

Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) mogla bi postati funkcionalna 1. prosinca ove godine, na prvu obljetnicu stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, iako bi službeno mogla zaživjeti mjesec dana kasnije zbog činjenice da proračunska godina počinje 1. siječnja, rekli su u utorak dužnosnici iz ureda Catherine Ashton. 

Predstavnici španjolskog predsjedništva EU-a, visoka predstavnica Catherine Ashton, predstavnici Komisije i Parlamenta u ponedjeljak su u Madridu postigli politički dogovor o uspostavi i organizaciji EEAS-a. 

Prema postignutom kompromisu, EEAS će biti jedinstvena organizacija s vlastitim, zasebnim proračunom koji će biti pod nadzorom Europskog parlamenta. Samo 40 posto osoblja te službe bit će privremeni diplomati iz zemalja članica, a ostali će biti stalno zaposleno osoblje u europskim institucijama.  

Dogovoreno je da nema nacionalnih kvota za popunjavanje službe nego da se vodi računa o zemljopisnoj ravnoteži. Nacionalne kvote tražio je Europski parlament kao način da se osigura zastupljenost novih zemalja članica u toj službi. 

Služba će imati glavnog tajnika i dvoje zamjenika glavnog tajnika te glavnog ravnatelja za proračun i administraciju. Visoku predstavnicu Catherine Asthon u slučajevima kada bude zauzeta zamjenjivat će ministar vanjskih poslova zemlje koja obnaša rotirajuće predsjedništvo ili odgovarajući povjerenik Europske komisije.  

Služba bi trebala imati oko 1.100 diplomata u oko 135 predstavništava EU-a u svijetu, a ukupan broj zaposlenika mogao bi se popeti na oko osam tisuća.

 

Više o tome:

  • Španjolsko EU predsjedništvo: The EU's institutions seal an agreement regarding the European diplomatic service
  • Europski parlament: EEAS: political agreement is a good result, say MEPs
  • EurActiv: Spanish Presidency seals EEAS deal