naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bruxelles 'vrlo zabrinut' zbog smanjenja isporuke plina Litvi od 50 posto

Europska komisija u srijedu 23. lipnja je priopćila da je 'vrlo zabrinuta' zbog plinske krize između Rusije i Bjelorusije, rekavši da je isporuka ruskog plina Litvi preko Bjelorusije smanjena za 'oko 50 posto'.

'Danas poslijepodne litavske su vlasti potvrdile da je isporuka plina bjeloruskim nacionalnim plinovodom smanjena oko 50 posto', ističe Komisija u priopćenju. 

Povjerenik za energiju Guenther Oettinger ocijenio je da su 'trenutačni prekidi plina nekim državama članicama EU-a neprihvatljivi'. 'To je uvreda za čitavu Europsku uniju', dodao je, po priopćenju. 

Bruxelles već nekoliko dana uzalud poziva da se poštuju 'međunarodne obveze' i ugovori o isporuci plina koji su potpisani s europskim kompanijama, ocijenivši da prijepor Moskve i Minska ne smije negativno utjecati na EU. 

Bjelorusija je u srijedu objavila da je platila sav plinski dug ruskom Gazpromu i zaprijetila je da će prekinuti tranzit plina prema EU-u ako Moskva do četvrtka ujutro ne doznači iznose koje potražuje Minsk. 

Dvije zemlje međusobno potražuju oko 200 milijuna dolara, Rusija za potrošen plin, a Bjelorusija za tranzit.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Russia-Belarus gas dispute: Commission strongly concerned about gas cuts in Lithuania
  • EurActiv: Ukraine offers EU help in Belarus row