naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Hrvatska otvara tri preostala neotvorena poglavlja

Hrvatska će u srijedu 30. lipnja na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini otvoriti tri preostala neotvorena poglavlja u pristupnim pregovorima - Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika i zatvoriti pregovore u poglavljima Porezi i Javne nabave.  

Prije pristupne konferencije u srijedu, španjolsko je predsjedništvo organiziralo dvije na veleposlaničkoj razini, u veljači i u travnju, na kojima je Hrvatska otvorila dva i zatvorila jedno poglavlje.

Time je tijekom španjolskog predsjedništva Hrvatska otvorila pet i zatvorila tri poglavlja u pristupnim pregovorima. 

Smjenu rotirajućeg predsjedništva, koje od 1. srpnja od Španjolske preuzima Belgija, Hrvatska će dočekati sa svim otvorenim poglavljima, njih 33 o kojima se pregovora i s 20 zatvorenih. 

No, prije kolovoške ljetne stanke, kada europske institucije na mjesec dana zatvaraju vrata, Hrvatska će još poboljšati svoju pregovaračku statistiku. Belgijsko predsjedništvo organizirat će 27. srpnja još jednu konferenciju o pristupanju na kojoj će Hrvatska zatvoriti dva ili tri pregovaračka poglavlja. 

Riječ je o poglavljima Prometna politika i Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika te Financijski nadzor. 

Hrvatska bi tako prije godišnjih odmora mogla imati 23 zatvorena poglavlja, a za drugu polovicu godine ostalo bi zatvoriti još deset.  

Za četiri od tih deset poglavlja Hrvatska bi do kraja srpnja trebala obaviti sav posao, odnosno predati dokaze o ispunjavanju mjerila za zatvaranje, a za njihovo formalno zatvaranje, najvjerojatnije u listopadu, potrebno je samo da radna tijela EU-a obave tehnički dio posla i prihvate odgovarajuće dokumente.  

Ni u šest preostalih poglavlja u ispunjavanju mjerila za zatvaranje ne kreće se od nule, u nekim je poglavljima taj posao prilično odmakao, tako da će se sva energija moći usmjeriti na tri, četiri najteža poglavlja, u prvom redu na Pravosuđe i temeljna prava. To ostavlja realnim izglede da se pregovori dovrše do kraja ove ili u prva dva mjeseca sljedeće godine. 

Hina