naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Belgija će osigurati gladak nastavak hrvatskih pregovora

Belgijsko predsjedništvo EU-a nastojat će osigurati glatki nastavak pristupnih pregovora s Hrvatskom, koji se primiču kraju, ali se ne može obvezati da će oni biti dovršeni do kraja ove godine, izjavili su u petak 25. lipnja najviše dužnosnici zemlje koja ovaj tjedan preuzima rotirajuće predsjedništvo Europske unije.  

'Belgija će promicati dobar napredak u pregovorima s Hrvatskom, ali se ne obvezuje na vremenski okvir', rekao je belgijski premijer Yves Leterme na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje može li Hrvatska za vrijeme belgijskog predsjedništva, koje traje do 31. prosinca ove godine, završiti pristupne pregovore. 

Premijer Leterme, ministar vanjskih poslova Stevene Vanackere i državni tajnik za europske poslove predstavili su petak u Bruxellesu prioritete belgijskog predsjedništva, koje započinje u četvrtak, 1. srpnja. 

'Na pitanja kada treba otvoriti ili zatvoriti poglavlja odgovor će se tražiti na temelju napretka. Ja sam još za posjeta Zagrebu, prije nekoliko tjedana, rekao da je vremenski okvir vrlo tijesan i da stvari treba gledati kakve jesu i vidjeti što je moguće', rekao je Leterme. 

'Kao što je rekao premijer, naša se logika ne zasniva na kalendaru, nego na zaslugama', odgovorio je na isto pitanje ministar Vanackere. 

'Moj će posao biti osigurati glatki nastavak pregovora s Hrvatskom, koji se približavaju kraju', rekao je Vanackere. 

Belgija će u procesu proširenja, koje uključuje zapadni Balkan, Tursku i Island, nastojati biti 'pošteni posrednik' između kandidatskih zemalja i zemalja članica EU-a, rekao je Vanackere.  

Dodao je kako očekuje da će Island, koji je prošli tjedan dobio kandidatski status, započeti pristupne pregovore tijekom belgijskog predsjedništva.

Hina