naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Velike razlike u cijenama hrane i bezalkoholnih pića u EU; Hrvatska nešto ispod prosjeka EU

Cijene čitavog niza prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića znatno se razlikuju u pojedinim zemljama-članicama Europske unije, pri čemu su prošle godine u najskupljim zemljama bile i više od dva puta više nego u najjeftinijim zemljama, objavio je u ponedjeljak 28. lipnja europski statistički ured Eurostat u izvješću koje je obuhvatilo i Hrvatsku.  

Danska prednjači u 27-članom EU s cijenama hrane i bezalkoholnih pića u 2009. za gotovo 40 posto višim od prosjeka EU. Hrvatska je u kategoriji tih proizvoda u visini 94 posto prosjeka. 

Irska, Finska, Luksemburg, Austrija, Belgija, Njemačka i Francuska nešto su povoljnije u odnosu na Dansku ali i dalje imaju cijene više od prosjeka EU, i to u rasponu od 10 do 30 posto, pokazalo je istraživanje Eurostata.  

S cijenama višim do 10 posto u odnosu na europski prosjek izdvajaju se Italija, Cipar, Švedska i Grčka. 

Skupini zemalja s do 10 posto nižim cijenama hrane i bezalkoholnih pića od europskog prosjeka, u kojoj se nalaze Nizozemska, Španjolska, Velika Britanija, Slovenija, Malta i Portugal, pripada i Hrvatska, s 94 posto prosjeka EU.  

Niže cijene u rasponu od 10 do 30 posto u odnosu na prosjek zabilježene su lani u Latviji, Slovačkoj, Estoniji, Mađarskoj, Češkoj i Litvi, a još niže u Bugarskoj, Rumunjskoj i Poljskoj, i to 30 do 40 posto ispod prosjeka EU-a. 

Prema kategorijama prehrambenih proizvoda, za kruh i žitarice cijene se kreću u rasponu od 52 posto prosjeka u Bugarskoj i 58 posto u Poljskoj, do Danske, sa 146 posto prosjeka, te Irske, sa 132 posto. U Hrvatskoj su cijene tih proizvoda gotovo u visini europskog prosjeka.  

U kategoriji mesa cijena se kreću od 56 posto prosjeka u Poljskoj i 58 posto u Rumunjskoj, do 131 posto prosjeka u Danskoj i 128 posto u Austriji. U Hrvatsko su lani cijene mesa bile u visini 87 posto prosjeka.  

U skupini mlijeka, sira i jaja cijene se kreću od 63 posto europskog prosjeka u Poljskoj, do 137 posto prosjeka u Irskoj i na Cipru. Cijene tih proizvoda u Hrvatskoj lani su bile nešto niže od prosjeka, odnosno u visini 96 posto prosjeka.  

Cijene alkoholnih pića u najskupljim su zemljama EU-a u 2009. bile i do dva i pol puta više nego u najjeftinijim članicama. Najviše su cijene pritom zabilježene su u Finskoj (170 posto prosjeka EU), Irskoj (167 posto), Švedskoj (138 posto) i Danskoj (135 posto), a najniže u Rumunjskoj (70 posto prosjeka), Bugarskoj (77 posto), Španjolskoj i Mađarskoj (84 posto prosjeka). 

U Hrvatsko su lani cijene alkoholnih pića bile 10 posto više od prosjeka EU, gotovo uz bok Italiji i Švicarskoj, s 13 posto višim cijenama. 

Kod duhanskih proizvoda istraživanje je pokazalo i do gotovo pet puta više cijene u najskupljim članicama nego u najjeftinijim zemljama 27-članog bloka. Tako su se najviše cijene za te proizvode plaćale u Danskoj (217 posto prosjeka), Velikoj Britaniji (166 posto), Francuskoj (133 posto) i Švedskoj (130 posto).  

S druge strane, duhanski proizvodi najjeftiniji su u Bugarskoj (46 posto prosjeka), Rumunjskoj (47 posto) te u Litvi i Mađarskoj (51 posto). U Hrvatskoj su cijene tih proizvoda u visini 67 posto prosjeka u 27-članom EU.  

Eurostat je u 2009. usporedio cijene 500-tinjak proizvoda iz kategorije hrane, pića i duhanskih proizvoda u ukupno 37 zemalja.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Comparison of price levels in the EU27 in 2009 Price levels of food range from one to two among Member States