naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i SAD potpisali kontroverzni sporazum o razmjeni bankovnih podataka

Kontroverzni sporazum o razmjeni bankovnih podataka za potrebe istraga o financiranju terorističkih aktivnosti u ponedjeljak 28. lipnja se približio na korak do realizacije nakon što su vlade članica Europske unije i SAD-a potpisale njegovu znatno revidiranu verziju.  

Europske su vlade pristale dati američkim istražiteljima pristup bazi podataka SWIFT europskog privatnog konzorcija Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Društvo za svjetsku međubankovnu financijsku telekomunikaciju), koja bilježi sve financijske transakcije. 

Taj je pristanak dan tek nakon što je Europski parlament, koji tek treba dati zeleno svjetlo izmijenjenom sporazumu, dobio zadovoljavajuća jamstva vezana uz zaštitu podataka. 

'Ovo je izvrstan sporazum koji odražava usmjerenost Europskog parlamenta na poštivanje principa transparentnosti, zaštite podataka, kao i na suradnju sa SAD-om', kazao je španjolski ministar unutarnjih poslova i predstavnik europskog rotirajućeg predsjedništva Alfredo Perez Rubalcaba na marginama svečanosti potpisivanja u Bruxellesu.

Europski je parlament u veljači odbacio raniju verziju sporazuma SWIFT, prisilivši EU i SAD na obnovu pregovora.  

Time je također obilježio promjenu ravnoteže moći unutar EU-a nakon stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma u prosincu, kojim je Europski parlament dobio veće ovlasti. 

'Ovo je prvo, zanimljivo testiranje Lisabonskog sporazuma', kazala je europska povjerenica za unutarnja pitanja Cecilia Malmstroem prilikom potpisivanja izmijenjene verzije sporazuma. 

Iako je formalni pregovarač s europske strane Europska komisija, parlamentarci su je, poduprti EU članicama, nadjačali, ustvrdivši da američka jamstva o zaštiti podataka nisu dovoljna. 

Na kraju je dogovoreno da se u američko ministarstvo financija u Washingtonu postavi jedan europski dužnosnik koji bi nadzirao predaju podataka iz baze SWIFT tamošnjim istražiteljima. 

'Bili su to čvrsti i teški pregovori', kazao je diplomat Michael Dodman, koji je potpisao sporazum u ime SAD-a. 

Parlament je posebno spornim smatrao to što tehnologija kojom se koristi SWIFT ne dopušta izdvajanje pojedinačnih transakcija iz ukupne baze podataka, što znači da je nemoguće spriječiti prijenos informacija vezanih uz nedužne europske građane, te njihovo petogodišnje pohranjivanje u SAD-u. 

U sklopu revidiranog sporazuma zahtjevi za izdavanjem informacija bit će maksimalno suženi i provjereni od strane Europola, europske agencije za koordinaciju policijskih poslova. No, temeljno pitanje prijenosa ukupnih a ne pojedinačnih podataka ni sad nije riješeno.

Kako bi nadvladali taj problem, europski su zakonodavci od Komisije i EU članica izvukli obećanje da će se proces izdvajanja podataka iz SWIFT-a odvijati u Europi, kako američke vlasti više ne bi dobivale sve podatke. 

Nakon što su dogovoreni ti ustupci, očekuje se da će Europski parlament idući tjedan dati zeleno svjetlo sporazumu i tako omogućiti njegovo stupanje na snagu 1. kolovoza.(Hina)

 

Više o tome:

  • Španjolsko EU predsjedništvo: The EU and the United States sign the agreement on the transfer of bank data (SWIFT)
  • EUbusiness: EU, US sign anti-terror finance deal