naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Stagnacija poslovnog i potrošačkog povjerenja u eurozoni u lipnju

Povjerenje kompanija i potrošača u eurozoni u lipnju je praktički stagniralo dok je u EU27 nešto oslabilo, uz gotovo nepromijenjena očekivanja glede gospodarskog oporavka, pokazali su u utorak 29. lipnja objavljeni najnoviji podaci Europske komisije.  

Komisijin indeks gospodarskog raspoloženja (ESI) u lipnju je u 16 zemalja eurozone porastao na 98,7 bodova, neznatno iznad 98,4 boda koliko je iznosio u svibnju ali ispod najviše razine u dvije godine dosegnute u travnju od 100,6 bodova. 

U EU27 taj je indeks istodobno skliznuo za 0,1 bod i iznosi 100,1 bod, što je neznatno iznad dugoročnog prosjeka od 100 bodova. Sve iznad te granice ukazuje na rast optimizma, dok vrijednosti ispod nje ukazuju na zabrinutost oko gospodarskih prognoza. 

Gledano po zemljama, najsnažniji pad povjerenja zabilježen je u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nizozemskoj, dok se Španjolska i Italija osjećaju značajno optimističnije glede prognoza za svoja gospodarstva. 

Odvojeno izvješće EK pokazalo je da je Komisijin indeks poslovnog povjerenja eurozone ostao u lipnju nepromijenjen u odnosu na svibanj na 0,37 bodova, nakon 14 mjeseci rasta zaredom. 

Njegova trenutna razina ukazuje na nastavak oporavka gospodarskih aktivnosti u industriji eurozone u nadolazećim mjesecima, iako nešto sporijim tempom. 

 

Više o tome:

Europska komisija: June 2010: Economic Sentiment Indicator remains unchanged