naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovenija: Pahor želi spriječiti mogući referendum o pomoći Grčkoj

Slovenski premijer Borut Pahor sastat će se prije početka godišnjih odmora s oporbenim čelnikom Janezom Janšom kako bi spriječio mogući referendum na kojemu bi Slovenci mogli glasovali protiv zakona o pomoći Grčkoj, tvrde u srijedu 30. lipnja slovenski mediji.  

'Nadam se da će do referenduma doći jer bi bila obična svinjarija da Slovenija uzima zajam kako bi Grci platili svoje dugove', izjavio je istodobno za ljubljansko 'Delo' od srijede čelnik slovenskih nacionalista Zmago Jelinčič, najveći pobornik referenduma. 

Budući da njegova Slovenska nacionalna stranka (SNS) u parlamentu ima samo četiri zastupnika, a za raspisivanje referenduma potrebno je trideset zastupničkih potpisa, takvu inicijativu mogao bi poduzeti samo čelnik najjače oporbene stranke i bivši premijer Janez Janša, no premijer Borut Pahor neslužbeno je najavio sastanak s Janšom kako bi se uvjerio da do referenduma neće doći, navodi vodeći slovenski list. 

Izglasavanje zakona o pomoći Grčkoj, po kojemu bi Slovenija kao članica eurozone i EU-a u sljedećih nekoliko godina posrnuloj Grčkoj posudila 380 milijuna eura u sklopu međunarodne pomoći toj zemlji, na dnevnom je redu zadnje parlamentarne sjednice slovenskih parlamentaraca pred ljetne praznike, koja počinje u petak.

Na sjednici je i rebalans državnog proračuna u kojemu za pomoć Grčkoj samo u ovoj godini treba osigurati 130 milijuna eura. 

Iako je potpora zakonu o pomoći Grčkoj koji je predložila Pahorova vlada čvrsta, u vladajućim krugovima postoji bojazan da bi oporba mogla sakupiti 30 zastupničkih potpisa za raspisivanje zakonodavnog referenduma kojim se naknadno može poništiti već prihvaćeni zakon, navodi 'Delo'.

To bi u najmanju ruku produžilo postupak stupanja zakona na snagu, a u najgorem slučaju moglo bi doći i do poništenja zakona ako bi na referendumu više od polovice građana glasovalo 'protiv'. 

Vodeći slovenski list procjenjuje da bi nova referendumska inicijativa Pahorovu vladu dovela u velike neprilike jer bi Slovenci, suočeni s gospodarskom krizom, na referendumu vjerojatno glasovali protiv zakona o pomoći Grčkoj. 

'U slučaju kad bi se to dogodilo, Slovenija bi tako na simboličan način zapravo glasovala za izlazak iz eurozone i Europske unije', kazali su za 'Delo' neimenovani predstavnici vlade obrazlažući strahovanja od mogućeg referenduma o pomoći Grčkoj. 

Hina