naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski zastupnici odgovaraju Italiji: nećemo vam dirati Nutellu

Europski parlament kategorički je ovoga tjedna demantirao, odgovarajući na pisanje dijela talijanskih i francuskih medija, da želi zabraniti prodaju Nutelle u čemu bi mu navodno mogla pomoći nova pravila o označavanju prehrambenih proizvoda.  

'Zastupnici ne žele zabraniti prodaju Nutelle' niti tzv. 'nezdravih prehrambenih proizvoda' koji mogu pogodovati prekomjernoj težini, rekao je u priopćenju Europski parlament. 

'Ne postoje prijedlozi čiji bi cilj bio nametnuti na oznakama prehrambenih proizvoda upozorenja koja se tiču zdravlja ili zabraniti trgovinu ili prodaju proizvoda', kaže Parlament. 

Odgovor je to na neke izjave u Italiji te na pisanje talijanskih i dijela francuskih medija. 

Talijanski ministar poljoprivrede Giancarlo Galan izrazio je zadovoljstvo tim priopćenjem, ali se ipak upitao radi li se 'o pojašnjenju ili uzmicanju'. 

Kazao je da je sretan što u europskim pravilima o kojima se raspravlja nema prijedloga čiji bi cilj bio uključiti na oznake proizvoda zdravstvena upozorenja ni zabraniti ovaj ili onaj proizvod. 

'A sve na sreću odraslih i djece koji već generacijama vole Nutellu', rekao je ministar u službenom priopćenju. 

Nacrt pravila usvojen u prvom čitanju u EP-u 16. lipnja, čiji je cilj bio borba protiv prekomjerne težine, predviđa u budućnosti prehrambene oznake koje bi obavezno označile količinu pet ključnih nutrijenata u proizvodima: energetsku vrijednost, šećer, masnoće, zasićene masne kiseline i sol. 

Drugi dio pravila predviđa i ispisivanje 'prehrambenim koristi', odnosno da se na proizvode stave prehrambene tvrdnje poput 'bogat kalcijem' ili 'dobar za srce', ali ne i one koje bi upozoravale da je određen proizvod štetan ili opasan. 

Europski zastupnici optuženi su da žele spriječiti, preko novih pravila o označavanju, prodaju marke Nutella talijanske grupe Ferrero, s argumentom da s više od 60 posto šećera i palminog ulja nije usklađena sa željenih nutritivnim koristima. 

Talijanski ministar za europska pitanja Andrea Ronchi nedavno je osudio rizik od 'prehrambenog fundamentalizma u Europi'.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski parlament: No EU ban on selling eggs by the dozen or "unhealthy" foods