naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Otvaranje poglavlja dokaz da EU ozbiljno nastavlja pregovore s Turskom

Turska je u srijedu 30. lipnja otvorila pregovore u još jednom poglavlju, što su europski dužnosnici ocijenili dokazom da EU želi nastaviti pregovore s tom velikom muslimanskom zemljom.  

Turska je otvorila pregovore u poglavlju Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, čime je ukupno otvorila 13 poglavlja. 

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos ocijenio je da je otvaranje pregovora u tom poglavlju važno jer dokazuje da turski pregovarački proces napreduje.

'To su tehnička pitanja, ali imaju i veliku političku važnost jer dokazuju da je pregovarački proces i dalje živ i da napreduje', rekao je. 

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele također je istaknuo važnost tog poglavlja. 'Ne smije se sumnjati u predanost EU-a' pregovorima s Turskom, rekao je. 

Ankara, međutim, mora ubrzati reforme i ispuniti svoje obveze, dodao je. 'To je pitanje vjerodostojnosti i za EU i za Tursku.' 

Turska je od početka pregovora u listopadu 2005. otvorila 13 poglavlja, a privremeno zatvorila samo jedno. Osam poglavlja blokirano je zbog ciparskog pitanja. 

Turska ne želi otvoriti svoje zračne i pomorske luke brodovima ciparskih Grka dok EU ne prekine izolaciju sjevernog dijela otoka, koji se odvojio 1974. nakon turske invazije izazvane grčkim udarom u Nikoziji. 

 

Više o tome:

  • Španjolsko EU predsjedništvo: The EU and Turkey begin talks on the Food Safety chapter
  • EUobserver: EU and Turkey accession talks advance at snail's pace