naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska u posljednjoj milji pregovora, ulazak u EU 2012.

Hrvatska je u ušla u posljednju milju pristupnih pregovora koji će vjerojatno završiti nešto kasnije nego što je planirano, a čitava procedura ulaska mogla bi biti gotova 2012., izjavio je u četvrtak 1. srpnja u Zagrebu belgijski veleposlanik u Hrvatskoj Marc de Schoutheete de Tervarent.  

Veleposlanik De Tervarent održao je u Europskom domu u Zagrebu predavanje 'Ujedinjena Europa, ideja u nastajanju' prvog dana belgijskog predsjedanja EU-om u idućih šest mjeseci. 

'Hrvatska je u posljednjoj milji pregovora...Oni bi mogli završiti nešto kasnije od planiranog cilja krajem ove godine', rekao je belgijski veleposlanik. 

Dodao je da potpisivanje pristupnog ugovora sa zemljama članicama ide brzo, ali njegovo ratificiranje u nacionalnim parlamentima zahtijeva puno vremena, oko godinu i pol. 'Sva procedura mogla bi biti završena 2012.', procijenio je De Tervarent. 

Hrvatska je u srijedu u Bruxellesu otvorila tri zadnja poglavlja u pristupnim pregovorima i zatvorila još dva, čime je došla vrlo blizu završetku pregovora i potpisivanju pristupnog ugovora s Unijom. Hrvatska tako ima otvorena sva 33 poglavlja o kojima se pregovora, od kojih je zatvoreno već 20. 

De Tervarent je istaknuo da će snažna politička volja biti potrebna za poglavlja Tržišno natjecanje, gdje se traži smanjenje subvencija brodogradilištima, te poglavlje Pravosuđe i temeljna prava u kojem se očekuje neovisnost sudstva, borba protiv korupcije, zaštita manjinskih prava i puna suradnja s Haaškim sudom. 

'Hrvatski političari žure završiti pregovore i imaju za to jake razloge jer dolaze izbori i jer članstvo uključuje veliki novac', smatra belgijski veleposlanik i podsjeća da su Hrvatskoj u prve dvije godine članstva na raspolaganju 3,5 milijarde eura. 

Upozorio je, ipak, da je članstvo u Uniji više od pristupa europskim fondovima i da građane zanima što će ono značiti njima osobno. 

'Članstvo u EU-u ne treba smatrati pristupom fondovima. To je politička odluka građana da se odreknu dijela suvereniteta', rekao je De Tervarent i upozorio da natjecateljsko okružje unutar EU-a potiče jake, a ne slabe članice. 

Hina