naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Proširenje EU-a ostaje prioritet

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je u četvrtak 1. srpnja da će proširenje Europske unije ostati jedan od prioriteta belgijskog predsjedanja Europskom unijom.  

U intervjuu za internetski portal EurActiv, Fuele se nije složio s ocjenom da proširenje nije visoko na dnevnom redu belgijskog predsjedništva EU-a. 

'Gledajući prioritete belgijskog predsjedništva, vidim proširenje kao jedan od njih', kazao je. 

'Belgijsko predsjedništvo imat će jedinstvenu priliku da se suoči s nizom važnih prekretnica, ne samo kada je riječ o zapadnom Balkanu. Pretpostavljam da će početi pristupne pregovore s Islandom, predsjedat će pregovorima o mišljenjima (avis) o Albaniji i Crnoj Gori, pokušat će utvrditi postoji li konsenzus da se od Europske komisije zatraži da pripremi mišljenje o Srbiji', rekao je. 

'Nadamo se da će oni biti ti koji će utvrditi postoji li konsenzus za početak pregovora s Makedonijom. Postoji i pitanje Bosne i Hercegovine te Kosova koje se ne smije zaboraviti i kojima treba specifičan pristup', dodao je. 

Fuele je istaknuo da je Europska unija Lisabonskim ugovorom riješila 'usko grlo' kada je riječ o budućem proširenju i stvorila institucionalne uvjete za njegov nastavak. 

Podsjetio je da EU od 2006. ima jasnu politiku proširenja, koja se temelji na uvjetovanosti kako bi se osiguralo da svaki kandidat može uspjeti kada je spreman 'više ili manje 100 posto'. 

Veliku važnost u tom procesu ima i 'političko vođenje proširenja', dodao je. 'To je ono što je pokušalo učiniti španjolsko predsjedništvo i to očekujem od belgijskog.' 

Fuele je istaknuo da se unatoč dojmu da se neke države članice zbog gospodarske krize protive daljnjem proširenju EU-a iz dosadašnjeg iskustva ne može zaključiti da je taj proces usporavao gospodarski razvoj 'starih' članica. 

'Proširenje je proces koji je proveden u nekoliko valova i izvukli smo pouke. No nijedna od tih pouka ne upućuje na to da proširenje usporava gospodarski razvoj starijih država članica', rekao je. 'Naprotiv, proširenje predstavlja nove prilike i najbolji europski pristup rješavanju problema.' 

'Proširenjem se pomaže zemljama s teškim povijesnim nasljeđima da postanu dijelom najvećeg mirovnog projekta na našem kontinentu. Proširenje ne znači 'više gladnih usta', nego pruža više prilika za prevladavanje izazova s kojima smo suočeni', kazao je. 

 

Više o tome:

EurActiv: Füle warns of divergence with Ukraine, Turkey