naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemački proračunski manjak u 2010. možda znatno manji no što se očekivalo

Njemački proračunski manjak mogao bi biti znatno manji no što se u početku strahovalo, i to zahvaljujući neočekivano snažnom oporavku od recesije, sugerira dokument koji je agencija AFP u ponedjeljak 5. srpnja dobila na uvid.  

Manjak će tako iznositi oko 65 milijardi eura, u usporedbi s početno procijenjenih 80 milijardi eura. 

U 2011. njemački bi manjak trebao iznositi 57,5 milijardi eura, gotovo 20 milijardi manje no što se strahovalo, pokazuju brojke u nacrtu proračuna. 

'Ovo je općenito tračak svjetla u pravom trenutku kada su u pitanju fiskalni problemi', kazao je Padhraic Garvey iz banke ING. 

U 2011. manjak će biti manji no što se očekivalo zahvaljujući nižim ukupnim troškovima naknada za nezaposlene no što je prognozirano. Nadalje, niža razina duga rezultirat će i nižim troškovima kamata. 

Njemačka vlada kazala je da će do 2014. pokušati smanjiti potrošnju za najmanje 80 milijardi eura, uključujući uštedu više od 11 milijardi u sljedećoj godini. 

Progurala je i zakon o dopuštenoj razini duga kojim se obvezala najkasnije do 2016. ostvariti uravnoteženi proračun. 

Berlin u ovoj godini očekuje rast BDP-a u visini 1,4 posto, što mnogi stručnjaci smatraju previše pesimističnom procjenom.(Hina) 

 

Više o tome:

EUbusiness: Lower German deficit 'an example for Europe'