naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Testovi izdržljivosti pokazat će da su banke u EU čvrste i zdrave

Testovi izdržljivosti europskih banka za uspješno hvatanje ukoštac s potencijalnim šokovima bit će objavljeni 23. srpnja i pokazat će da je taj sektor čvrst i zdrav, ustvrdila je francuska ministrica financija Christine Lagarde.  

'Oko 23. srpnja bit će objavljeni rezultati testova izdržljivosti banaka', najavila je u nedjelju 4. srpnja francuska ministrica pred novinarima okupljenim na gospodarskoj konferenciji na jugu Francuske. 

'Vidjet ćete da su banke u Europi solidne i zdrave', istaknula je Lagarde. 

U kontekstu pojačanih zabrinutosti ulagača u vezi zdravlja europskog bankovnog sektora čelnici EU-a prošli su mjesec obećali da će rezultate testova izdržljivosti banaka objaviti u srpnju.  

Testovi su u međuvremenu prošireni kako bi obuhvatili 100-tinjak banaka i trebali bi pokazati raspolažu li banke dostatnim kapitalom za pokriće potencijalnih golemih gubitaka koje bi im izazvali gospodarski ili financijski šokovi. 

Financijska tržišta ne mogu se osloboditi bojazni zbog goleme opterećenosti bilanci pojedinih banaka u EU obveznicama Grčke, Španjolske i Portugala, koje su značajno izgubile na vrijednosti u vrijeme aktualne dužničke krize.

 

Više o tome:

EUobserver: France's Lagarde: Bank stress test results out 23 July