naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Rompuy: EU je predan europskoj perspektivi i stabilnosti regije

Europska unija je predana europskoj perspektivi i stabilnosti regije jugoistočne Europe, izjavio je u utorak 6. srpnja u Zagrebu predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.  

'Najvažnija poruka mog posjeta je naglasiti predanost EU-a europskoj perspektivi i stabilnosti ove regije', istaknuo je Rompuy u izjavi za novinare. 

On je čestitao predsjedniku Josipoviću na napretku koji je Hrvatska postigla na svom putu u EU i rekao je da 'taj napredak nije važan samo za ovu zemlju nego također i za cijelu regiju'.  

'Hrvatski primjer jasno pokazuje da kada se radi da se postiže i napredak', kazao je dodajući da će se proces proširenja i dalje temeljiti na postignutim rezultatima. 

Govoreći o regionalnoj suradnji Rompuy je rekao da europska integracija ne može zamijeniti regionalnu suradnju te da će 'regionalna suradnja koristiti svim zemljama u regiji i ponuditi bolju perspektivu za integraciju regije u EU'.  

Predsjednik Josipović ponovio je stajalište da je za RH Europska unija prioritet te da su odnosi u regiji isto tako prioritet.  

'Hrvatski nacionalni interes je ponajprije što prije ući u EU, a s druge strane pomoći i našim susjedima da uđu jer je to važno i zbog naše sigurnosti i ekonomskog razvoja', istaknuo je.  

Izrazio je zadovoljstvo time što je Rompuy ponovno pružio potporu ulasku Hrvatske u Uniji i što je doputovao u regiju kako bi pokazao da sve zemlje imaju europsku perspektivu, naravno kada ispune sve potrebne uvjete.  

'Nadam se da će ovaj današnji sastanak i svi sastanci koje ima na ovoj turneji (po regiji) biti doprinos ulasku i Hrvatske i ostalih zemlja u Europsku uniju', rekao je Josipović. 

Rompuy je u ponedjeljak posjetio Ljubljanu i Beograd, a zatim je doputovao u Zagreb otkuda će u utorak otputovati na Kosovo.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Van Rompuy: 'No doubt on EU commitment to Balkans'