naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski fond za pomoć zaduženim državama mogao bi pomoći i bankama

Europski fond za pomoć prezaduženim članicama eurozone mogao bi poslužiti i za spas njihovih banaka, kazao je povjerenik EU-a za gospodarsku politiku Olli Rehn.  

Sredstva EU-a trebala bi biti pripremljena za eventualnu intervenciju ako rezultati provjere ukažu na probleme, kazao je Rehn. 

'Moramo pripremiti mehanizme za financijsku pomoć ako se pojave džepovi ranjivosti', kazao je povjerenik Eu-a u Strasbourgu u govoru pred odborom Europskog parlamenta za gospodarsku politiku. 

'Prvi će se aktivirati državni stabilizacijski fondovi a druga će linija obrane biti financijski mehanizmi EU-a', dodao je. 

Riječ je o 500 milijardi eura vrijednom fondu čiju su uspostavu europski čelnici dogovorili u svibnju a obuhvaća 60 milijardi eura vrijedan fond kojim izravno upravlja Bruxelles i 440 milijardi eura vrijedan fond koji financiraju članice EU-a. 

Europska pomoć 'može se po potrebi i povećati potporom Međunarodnog monetarnog fonda', koji je europski mehanizam obećao financirati s do 250 milijardi eura, naznačio je Rehn. 

Naglasio je ipak da će pomoć biti uvjetovana ažuriranim planovima članica EU-a o proračunskoj štednji, 'fokusiranim ponajprije na restrukturiranje bankovnog sektora i na rješavanje eventualne potrebe za mogućom dokapitalizacijom'. 

Kako bi umirili tržišta u vezi sa solidnošću europskog bankovnog sustava nakon što se Grčka našla na rubu stečaja a Španjolsku i Portugal pritisnule su brige vezane za visoku razinu duga, čelnici EU-a najavili su objavu rezultata provjere izdržljivosti europskih banaka u slučaju krize. 

Stručnjaci su opetovano upozoravali da će Španjolskoj možda biti potrebna pomoć izvana za financiranje restrukturiranja mreže regionalnih štedionica koje je teško pogodio slom građevinske industrije. 

Fond pod dirigentskom palicom Bruxellesa bit će spreman ako se ukaže potreba ali uspostavu 440 milijardi eura vrijednog Europskog fonda za financijsku stabilnost koči Slovačka, čija nova vlada oteže s uplatom odgovarajućeg doprinosa.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Olli Rehn European Commissioner for Economic and Monetary Policy Reinforcing economic confidence in Europe ECON Committee