naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Povećana prava putnika u pomorskom prometu

Europski parlament je u utorak 6. srpnja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasovao uredbu, koja znatno poboljšava prava putnika u pomorskom prometu i izjednačava ih s pravima koja već imaju putnici u zračnom i željezničkom prometu.  

Europska unija želi urediti prava putnika jedinstvenim propisima, a ostalo je još regulirati prava putnika u autobusima. 

Prema izglasanoj uredbi, koja stupa na snagu 2012. godine, putnici na brodovima s više od 12 putnika, trajektima ili na kruzerima imaju pravo na odštetu u slučajevima kada brodarska tvrtka otkaže putovanje ili ako isplovljivanje kasni više od sat i pol vremena. U slučaju otkazivanja putovanja, putnik ima prava na povratak novca ili na novu kartu.  

Brodari će moći izbjeći toj obvezi samo u opravdanim slučajevima, kada su posrijedi izvanredne okolnosti, poput meteoroloških upozorenja. 

Putnici koji ostanu zarobljeni u nekoj luci, moći će, bude li potrebno, tražiti od brodarske tvrtke da im plati tri noćenja u hotelu po najviše 80 eura za noć.  

Zastupnici su također zatražili slična prava i za autobusne putnike, ali tu uredbu još nisu potvrdile zemlje članice i sljedećih tjedana Parlament i Vijeće tražit će u tom pogledu kompromis. 

Europski parlamentarci traže da se putnicima u autobusima osigura pravo na povrat novca u slučajevima otkazivanja putovanja ili kašnjenja u polasku više od dva sata, zatim odštetu od 1800 eura za izgubljenu prtljagu te neograničenu odgovornost prijevoznika u slučaju nesreće sa smrtnim ishodom. Zemlje članice se pribojavaju da bi davanje takvih prava moglo ugroziti manje autobusne prijevoznike.

 

Više o tome:

Europski parlament: More rights for boat passengers but negotiations continue on bus passenger rights