naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljeni rezultati twinning projekta za jačanje operativnih kapaciteta Carinske uprave

Za Hrvatsku kao i za sve zemlje Europske unije ključno je imati učinkovit sustav prikupljanja prihoda od carine čemu je projekt EU-a za potporu upravljanju kroz jačanje operativnih kapaciteta Carinske uprave značajno pridonio, rečeno je u utorak 6. srpnja  na predstavljanju rezultata twinning projekta 'EMCS & AEO razvoj - potpora upravljanju'.  

'Projekt je značajno pridonio razini povezanosti hrvatske Carinske uprave s onom EU-a u specifičnom području vezanom uz trošarine, kao i prošlotjednom uspješnom zatvaranju poglavlja 16 hrvatskih pretpristupnih pregovora', kazao je voditelj projekata iz Delegacije EU-a u Republici Hrvatskoj Fulvio Bianconi. 

Pomoćnica ravnatelja Carinske uprave Ivana Soić naglasila je važnost pretpristupne EU pomoći te pružanja potpore Carinskoj upravi u procesu nastavka razvoja sustava koji će hrvatskim gospodarskim subjektima omogućiti da budu sigurni partneri u međunarodnoj trgovini. 

Primjena sustava EMCS i AEO omogućit će veću učinkovitost rada carinske službe, bolju kontrolu nad kretanjem i kontrolom proizvoda, te brže i efikasnije provođenje carinskih formalnosti, kazala je Soić. 

Projekt je formalno pokrenut u svibnju prošle godine na razdoblje od 14 mjeseci, proračun mu je bio 734,7 tisuća eura, a financiran je u sklopu programa Phare za 2006. i proveden u suradnji sa Saveznim ministarstvom financija Republike Austrije. 

Carinska uprava, kako je istaknuto, dosad je sudjelovala u 12 EU twinning light projekata i njihova je ukupna vrijednost 9,4 milijuna eura. 

Projekt je ocijenjen ključnim u pružanju potpore Hrvatskoj u ispunjavanju zahtjeva EU u pretpristupnom razdoblju pregovora vezanih uz poglavlja 16 (Oporezivanje) i dijelove poglavlja 29 (Carinska unija). 

Svrha projekta 'EMCS & AEO razvoj - potpora upravljanju' bila je jačanje operativnih kapaciteta hrvatske Carinske uprave radi ostvarenja pune kompatibilnosti i interoperabilnosti IT sustava Carinske uprave s IT sustavima EU. 

Za gospodarske subjekte to znači višestruke pogodnosti primjerice i manje administrativno opterećenje zbog elektroničke razmjene podataka i pojednostavljenja carinskih formalnosti, a u konačnici to znači i manje gužve na graničnim prijelazima i carinskim ispostavama robnog carinjenja. 

Hina